Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul îi distruge planurile lui Trump. Vot major împotriva unui război dus de președintele american în Yemen

Instagram
Donald Trump

Camera Reprezentanţilor, dominată de reprezentanţi, a adoptat o rezoluţie prin care-l îndeamnă pe Donald Trump să retragă trupele americane implicate în Războiul din Yemen, mai puţin în cazul unei autorizări din partea Congresului, relatează AFP, informează News.ro.

Citește și: Turcia SFIDEAZĂ Nato și cumpără de la ruși sistemul de rachete

Rezoluţia a fost adoptată cu 248 de voturi la 177 şi un vot ”prezent” - o nouă lovitură aplicată preşedintelui republican cu8 privire la relaţiile sale cu Arabia Saudită.

Această rezoluţie urmează să fie supusă aprobării Senatului, majoritar republican, în care iniţiatorii, care au obţinut o majoritate cu privire la un text similar în decembrie, speră să fie aprobată într-un vot final.

Liderul republicanilor în Senat, Mitch McConnell, ar putea însă să răstoarne situaţia, pentru a nu-l pune pe Trump, care urmează să promulge textul, în situaţia de a-l respinge prin veto.

Potrivit acestui text, Congresului îi revine, ci nu Casei Albe, să ”declare război”, în pofida faptului că mai mulţi preşedinţi, atât democraţi cât şi republicani, au acolit aceste prerogative.

Reprezentanţii cer ca Statele Unite să înceteze să susţină Arabia saudită în Yemen, dorind astfel ca Trump să fie mai ferm faţă de Riad, scrie Reuters.

Însă Trump a ameninţat deja cu un veto.

Doar 18 reprezentanţi republicani au votat alături de democraţi în susţinerea rezoluţiei care cere ca armata americană să-şi înceteze acţiunile care afectează Yemenul - precum aprovizionarea avioanelor coaliţiei conduse de saudiţi.

Reprezentanţii americani vor să transmită astfel un mesaj puternic Arabiei Saudite cu privire la implicarea sa în această criză umanitară în Yemen şi cu privire la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Un vot în senat urmează să aibă loc în 30 de zile.

Administraţia Trunp şi numeroşi senatori republicani consideră această rezoluţie ”nepotrivită”, apreciind că Statele Unite nu iau parte la confruntări armate.

Donald Trump a subliniat, de asemenea, importanţa relaţiilor între Washington şi Riad şi rolul Arabiei Saudite în stabilitatea Orientului Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.