Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Congresul UDMR: alegeri, cultură, dar și probleme sociale

Kelemen hunor 2

UDMR se pregătește pentru alegerile locale. Organizația vrea să ajute minoritatea pe care o reprezintă să-și conserve identitatea culturală și națională, dar, la întrunirea CRU, au existat și voci care au amintit că problemele maghiarilor de rând sunt mai complexe.

UDMR a adoptat un plan de acțiune pentru „diaspora internă”. Decizia a fost luată în urma întrunirii Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU), forul conducător al partidului, reunit la Târgu Mureș sâmbătă, 27 februarie. „Diaspora internă”, în viziunea UDMR, e constituită din comunitățile maghiare care reprezintă sub 10% din totalul populației în zona în care locuiesc.

„Avem o strategie de mai mulți ani pe care o reînnoim pe baza cercetărilor sociologie. Sunt comunități mici numeric, care și din punct de vedere numeric dar și geografic sunt predispuse la o asimilare lentă. Noi credem că dacă există proiecte educaționale și culturale și dacă există posibilitatea de a învăța în limba maghiară de la prima clacă până la Bacalaureat și mai departe ei vor avea o șansă mult mai mare să își păstreze identitatea națională. Aceste comunități sunt cele mai vulnerabile, de aceea am pregătit o strategie pentru a le ajuta”, a precizat Kelemen Hunor, președintele UDMR, citat de Agerpres.

„Strategia conține proiecte concrete: proiectul de funcționare a centrelor culturale maghiare pentru comunitățile mici sau Ziua Szórvány, care va fi în 15 noiembrie, care coincide cu ziua de naștere a principelui Transilvaniei, Bethlen Gabor, plus proiecte legate de organizarea anuală a zilelor maghiare”, a spus și Iulius Winkler, europarlamentar UDMR, conform sursei citate.

În cadrul ședinței CRU s-a decis și selectarea candidaților pentru alegerile locale de către organizațiile județene până pe 17 aprilie. Pe 23 aprilie urmează să aibă loc o nouă ședință a CRU are să „clarifice” situația candidaturilor, a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Tot în cadrul CRU, fostul președinte Marko Bela a insistat asupra faptului că UDMR are nevoie să se îngrijească și de problemele sociale ale minorității maghiare, nu doar cele culturale.

„Și un lucru foarte important: noi înșine trebuie să ne dăm seama că prioritățile nu s-au schimbat, prioritățile pe care le-am formulat acum 26 de ani sunt același (...). 50.000 de familii din 36 de orașe au fost întrebate care sunt problemele majore de care ar trebui să se ocupe UDMR: economia și sănătatea, cele mai importante așteptări din partea comunităților, locuri de muncă, salarii mai bune, dezvoltarea economică. Respondenții au spus că UDMR ar trebui să-și asume un rol mai important în aceste domenii în Transilvania și Partium, să sprijine învățământul în limba maternă. Deci 50.000 de familii întrebate, din 36 de orașe. O așteptare se mai referă și la protejarea drepturilor minoritare de către UDMR', a declarat Marko Bela, potrivit traducerii oficiale, redată de Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.