Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorii germani văd o posibilă alianţă cu social-democraţii în ce priveşte reformele interne şi Uniunea Europeană

merkel

Cancelarul german Angela Merkel a lansat luni un apel la eforturi accelerate pentru formarea unui nou guvern stabil cu social-democraţii, precizând că partidul său conservator vede un teren comun cu aceştia în ce priveşte reformele interne şi Uniunea Europeană, transmite Reuters. Potrivit cancelarului Merkel, înnoirea 'marii coaliţii' care a guvernat în Germania în ultimii patru ani este o 'necesitate istorică' ce va poziţiona cel mai bine Berlinul pentru a lucra împreună cu Franţa pentru întărirea Uniunii Europene înaintea următoarelor alegeri europene din 2019, conform Agerpres.

'Lumea aşteaptă de la noi să fim capabili să acţionăm. Este o necesitate istorică date fiind condiţiile externe', le-a declarat ea jurnaliştilor după o reuniune a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) vizând convenirea condiţiilor de bază în negocierile pentru viitorul guvern.

Ea a schiţat ca posibile domenii de acord locurile de muncă, economia şi sănătatea. Conservatorii încearcă să parafeze un acord cu social-democraţii fără a face prea multe concesii în ce priveşte politicile sau bugetul de cheltuieli, după ce negocierile cu două formaţiuni mai mici, liberalii şi Verzii, au eşuat.

Conservatorii şi social-democraţii vor avea miercuri o primă întâlnire, liderii SPD urmând să decidă vineri dacă vor fi lansate discuţii exploratorii oficiale. SPD, afectat de cel mai slab rezultat electoral postbelic şi dornic să-şi definească un profil de politici sociale de stânga care să-l diferenţieze de conservatori, doreşte să obţină angajamente privind cheltuieli suplimentare pentru educaţie şi combaterea sărăciei.

Consiliul pentru Stabilitate, format din reprezentanţi ai guvernului federal şi executivelor regionale, a avertizat însă că 'situaţia bugetară favorabilă ar trebui folosită pentru a face provizioane pentru anii viitori'. 'Mingea este acum în terenul dnei Merkel', a afirmat secretarul general al SPD, Lars Klingbeil, la televiziunea ARD, afirmând că partidul său este deschis tuturor posibilităţilor (o nouă coaliţie cu conservatorii sau un guvern minoritar al acestora) şi notând că ritmul negocierilor va depinde în mare măsură de cererile pe care le vor formula CDU şi CSU.

Potrivi lui Merkel, liderii CDU au convenit asupra necesităţii unei mari coaliţii, pentru întărirea UE într-o epocă de provocări geopolitice tot mai mari din partea Rusiei şi Chinei, de retragere a SUA din instituţiile multilaterale şi de conflicte în Orientul Mijlociu. Conservatorii sprijină consolidarea relaţiilor cu Franţa, inclusiv în ce priveşte elaborarea unei politici fiscale comune pentru companii până în 2025 sau armonizarea politicilor de export de armamente. Un sondaj publicat luni de posturile RTL şi n-tv arată că 71% dintre membrii SPD salută decizia partidului de a purta discuţii cu conservatorii cu privire la o nouă coaliţie de guvernare, în timp ce 81% vor ca formaţiunea lor să poarte negocieri dure cu CDU/CSU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.