Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorii, liber-democraţii şi ecologiştii au început o nouă rundă de negocieri în Germania

Angela Merkel

Partidele care încearcă să formeze o coaliţie guvernamentală în urma alegerilor parlamentare din Germania, desfăşurate în 24 septembrie, au început luni o nouă rundă de negocieri, transmite Reuters. În pofida faptului că au purtat discuţii exploratorii timp de mai multe săptămâni, conservatorii cancelarului Angela Merkel, Partidul Liber-Democrat (FDP) şi Verzii încă au poziţii diferite într-o serie de dosare, precum schimbările climatice, imigraţia şi politica în domeniul energiei.

Liderul FDP, Christian Lindner, a declarat că abia acum încep eforturile pentru găsirea unui numitor comun între cele trei formaţiuni politice. ''Nu au existat încercări de a construi punţi în ultimele două săptămâni pentru că nu acesta era scopul. În această etapă aşteptăm cu nerăbdare să trecem de la vorbe la fapte şi la obiectivele care trebuie să fie armonizate sau nu, după caz'', a spus el.

Mai mulţi membri ai conducerii Verzilor s-au plâns că discuţiile s-au extins din cauza faptului că liber-democraţii nu erau pregătiţi pentru aceste negocieri. După patru ani de absenţă din parlamentul federal de la Berlin, FDP nu dispune de expertiza politică necesară pentru a negocia compromisul care este necesar, susţin liderii ecologişti germani.

Însă, Lindner a spus că el se opune dorinţei Verzilor de a 'face un exemplu din Germania industrială' prin forţarea acesteia să îndeplinească ţinte de protecţie scumpe şi limitative şi a sugerat ca Germania să aibă un impact mai mare asupra efectelor schimbărilor climatice prin a ajuta alte ţări să-şi îmbunătăţească rezultatele în acest domeniu, conform Agerpres.

Pentru Angela Merkel, negocierile tripartite pe care blocul conservator a fost nevoit să le accepte ca urmare a rezultatelor scrutinului din 24 septembrie reprezintă cea mai bună ocazie de a-şi asigura al patrulea mandat de cancelar, mulţi fiind de părere că ea ar trebui să facă un pas în spate dacă negocierile eşuează. După ce social-democraţii, foştii parteneri ai creştin-democraţilor în cadrul 'marii coaliţii' formate în toamna lui 2013, au decis să intre în opoziţie după rezultatele dezamăgitoare înregistrate în alegerile parlamentare de la finalul lui septembrie, Germania ar putea intra într-o lungă perioadă de derivă într-un moment în care Europa aşteaptă leadership-ul Berlinului în chestiuni mergând de la guvernarea zonei euro la gestionarea relaţiilor transatlantice, adaugă Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.