Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorii obţin o victorie în alegerile legislative din Iran, marcate de un absenteism-record în ultimii 45 de ani

IRNA
Iran alegeri

Conservatorii urmează să-şi consolideze controlul în Parlamentul iranian în urma unui dublu scrutin, legislativ şi la Adunarea Experţilor de vineri, în care prezenţa la vot a fost de 41%, un nivel de absenteism-record în ultimii 45 de ani, relatează AFP.

Dublul scrutin de vineri, în vederea alegerii a 290 de deputaţi şi 88 de membri ai Adunării Experţilor, însărcinată cu desemnarea liderului suprem, a mobilizat aproximativ 25 din cei 61 de milioane de alegători iranieni, într-o ţară cu 85 de milioane de locuitori, potrivit presei.

Nicio estimare independentă a rezultatului scrutinului nu era disponibilă duminică, la două zile după scrutine, când numărarea voturilor continua.

Nivelul prezenţei la urne era principala miză a acestor alegeri, considerate un test pentru putere, deoarece ele sunt primele alegeri după vasta contestare care a zguduit Iranul după moartea în septembrie 2022 a tinerei Mashsa Amini, arestată din cauza nerespectării unui cod vestimentar strict.

content-image

Date arătau o tendinţă a unei scăderi marcante a prezenţei la vot, care a fost de 42,57% în precedentele alegeri legislative, în 2020, organizate la începutul crizei declanşate de pandemia covid-19.

Acest nivel era deja cel mai mic de la proclamarea Republicii islamice, în 1979.

Autorităţile s-au felicitat, cu toate acestea, de nivelul prezenţei la urne, care arată că ”planul de boicotare a alegerilor urzit de inamici din străinătate” nu a funţcionat.

Acesta este ”un nou eşec istoric al inamicilor Iranului după revoltele” din 2022, saluta sâmbătă preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.