Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conservatorii suedezi au eşuat în încercarea de a forma guvernul

iStock
suedia, IT

Liderul conservatorilor suedezi, Ulf Kristersson, a anunţat duminică eşecul încercării sale de a forma un guvern de coaliţie condus de centru-dreapta şi i-a cerut preşedintelui parlamentului să propună un alt candidat care să încerce alcătuirea noului executiv, transmite AFP.

După patru ani în care Partidul Social-Democrat al premierului în exerciţiu Stefan Löfven a avut majoritatea în parlament, alegerile legislative desfăşurate pe 9 septembrie nu au permis coagularea unei majorităţi. 

Partidul lui Löfven a rămas prima formaţiune politică, cu 144 de parlamentari, dar nu are majoritate în legislativ, unde dispune de numai un mandat în plus faţă de cele ale blocului de centru-dreapta.

Stefan Löfven a fost demis la sfârşitul lui septembrie printr-o moţiune de cenzură iniţiată de blocul de centru-dreapta, moţiune votată şi de formaţiunea de extremă-dreapta Democraţii Suedezi, ce are 62 de parlamentari în noul legislativ format în total din 349 de parlamentari.

Prin urmare, conservatorul Ulf Kristersson a fost desemnat să încerce formarea unei coaliţii guvernamentale. Odată ce el a eşuat în această tentativă, preşedintele parlamentului mai poate să propună încă de cel mult trei ori un alt candidat pentru postul de premier. Dacă niciunul nu reuşeşte să formeze guvernul vor fi convocate alegeri anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.