Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Considerăm absolut inacceptabile - Ambasadorul Rusiei la Chișinău a fost convocat de urgență de Republica Moldova

Publika TV
Oleg Vasneţov

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, va fi convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) pentru a i se cere explicaţii privind acţiunile de spionaj ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova, informează marţi Moldpres.

MAEIE a anunţat că, în strânsă coordonare cu alte instituţii competente, analizează natura şi amploarea acestor acţiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menţionate luni într-o investigaţie jurnalistică, pentru a răspunde adecvat şi prompt situaţiei.

"Considerăm absolut inacceptabile orice acţiuni de spionaj şi ingerinţe străne în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranităţii şi securităţii naţionale a statului nostru. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău va fi convocat la MAEIE pentru a oferi clarificări şi explicaţii cu privire la situaţia creată. În funcţie de dezvoltările ulterioare, autorităţile Republicii Moldova vor analiza mai multe opţiuni de reacţie", a anunţat MAEIE.

La rândul său, preşedinta Maia Sandu a declarat că serviciile speciale cunosc aceste informaţii şi vor veni şi cu soluţii pentru această problemă, transmite Radio Chişinău. Un post de televiziune din Republica Moldova a publicat luni o investigaţie jurnalistică privind existenţa unui sistem de recepţie pe acoperişul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Totodată, au fost prezentate mai multe persoane care ar fi implicate în acţiuni de spionaj în Republica Moldova, scrie Moldpres.

Ziariştii de la Jurnal TV au numărat 28 de antene instalate pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice ruse din Chişinău, ce pot colecta informaţii sensibile pentru securitatea ţării. Numărul acestora este aproape dublu decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene şi stafful NATO, a transmis sursa citată.

O altă investigaţie a Jurnal TV mai relevă că un atac cibernetic masiv asupra sistemului guvernamental de comunicaţii a fost detectat în preajma summitului Comunităţii Politice Europene. Au fost sustrase mai multe documente importante de pe conturile Ministerului de Externe şi ale unor membri ai guvernului. Atacul ar fi fost orchestrat de o grupare specializată în criminalitate cibernetică, finanţată şi coordonată de Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei, potrivit Jurnal TV, citat de Radio Chişinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.