Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UN lider PSD susține organizarea unei ședințe CSAT privind situația din R. Moldova: 'Avem nevoie de luciditate, dar și de decizii'

CSAT

Fostul ministru Victor Negrescu a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că România trebuie să aibă o poziționare oficială față de situația politică din Republica Moldova. Negrescu susține organizarea unei ședințe CSAT pentru a sprijini detensionarea situației și menținerea parcursului pro-european.

“Dincolo de păreri și de analize privind situația din Republica Moldova, trebuie să avem o poziționare oficială din partea României. Țara noastră nu poate sta impasibilă și aștepta în timp ce lucrurile se întâmplă în statul vecin și prieten. Consider oportună organizarea unei ședințe CSAT privind situația din Republica Moldova pentru a sprijini detensionarea situației și menținerea parcursului pro-european", a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Negrescu, fost ministru pentru Afacerile Europene, ales europarlamentar pe listele PSD în viitoarea legislatură.

Acesta a mai spus că România poate avea un rol de mediator imparțial în această criză politică.

Prognoză specială pentru Capitală - Meteorologii anunță când se va încălzi vremea

"În astfel de momente, avem nevoie de luciditate, dar și de decizii care să permită soluționarea rapidă a crizei. România poate juca acest rol de mediator imparțial și să asigure cea mai bună cale spre o soluție democratică. Trebuie să trecem peste retorica politică și să ne gândim la cetățeni, iar o bună parte din cetățenii din Republica Moldova se așteaptă ca România să aibă o poziție coerentă decisă împreună de toți actorii instituționali”, a mai afirmat Victor Negrescu.

Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă. Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Membrii Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-au reunit marţi într-o ședință organizată de către preşedintele Igor Dodon, după ce Dodon a semnat luni decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al ţării din care fac parte Maia Sandu și Zinaida Greceanîi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.