Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consilierul lui Iohannis, în fața judecătorilor CCR: 'Votul de încredere acordat de Parlament Guvernului Dăncilă a vizat Guvernul în ansamblul său'

Inquam Photos / George Calin
CCR

Consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a susţinut miercuri, la dezbaterea de la CCR privind sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedintele României, că votul de încredere acordat de Parlament Guvernului Viorica Dăncilă a vizat Guvernul în ansamblul său.

"Votul de încredere acordat de Parlament Guvernului Dăncilă a vizat Guvernul în ansamblul său, în compoziţia politică asumată de cele două partide. În ceea ce priveşte repartizarea portofoliilor între PSD şi ALDE, câtă vreme coaliţia de guvernare a funcţionat, atribuirea în concret a funcţiilor de ministru reprezenta o decizie a celor două partide ce nu afecta exercitarea competenţei preşedintelui României (...). Însă, în raport de noua situaţie de fapt determinată de ieşirea ALDE de la guvernare şi de faptul că portofoliile nu au fost expres delimitate de cele două partide, deţinerea fiecărui portofoliu trebuia dovedită de către prim-ministru, iar analiza acestui aspect trebuie analizată de către Curte exclusiv prin raportare la documentele depuse în probaţiune", a declarat Ciochină în faţa judecătorilor constituţionali, conform agerpres.ro.

ULTIMĂ ORĂ Laura Codruța Kovesi a ajuns la sediul CSM unde se judecă acțiunea disciplinară pe numele său


Ea a adăugat că obligaţia preşedintelui de a da curs "de îndată" propunerii de revocare a unor miniştri ai Guvernului "nu mai subzistă".

"Preşedintele României nu a primit nicio dovadă cu privire la portofoliile deţinute de PSD, că persoanele propuse sunt membre PSD, aparţin altui partid politic sau sunt independenţi politic. În aceste condiţii, faţă de situaţia survenită anterior sesizării curţii, dispoziţiile art. 85 alineatul 2 din Constituţie nu mai pot fi aplicate fără acordul prealabil al Parlamentului. Mai mult, considerăm că decizia Curţii Constituţionale 875 din 2018 nu a avut în vedere concursul de proceduri prevăzut în cadrul art 85, Curtea pronunţându-se exclusiv cu privire la întinderea atribuţia prevăzută la art 85 alineatul 2 din Constituţie. De aceea, în ceea ce priveşte obligaţia de a da curs 'de îndată' propunerii de revocare a unor membri ai Guvernului, aceasta nu mai subzistă, atâta vreme cât procedura de care era legată această obligaţie nu mai era aplicabilă”, a mai spus Ciochină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.