Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Afaceri Externe al UE a extins până la finalul lui 2024 mandatele ATALANTA, EUTM Somalia şi EUCAP Somalia

uniunea europeana

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene a decis luni prelungirea până la 31 decembrie 2024 a mandatelor operaţiunii Atalanta şi misiunilor EUCAP Somalia şi EUTM Somalia, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

Decizia a fost luată având în vedere obiectivul de consolidare a răspunsului Uniunii Europene la evoluţia contextului de securitate şi a rolului UE de furnizor de securitate maritimă, potrivit Agerpres.

Toate misiunile şi operaţiunea vor coopera cu Delegaţia UE la Mogadiscio, pentru a sincroniza şi a întări abordarea integrată a UE în sprijinul autorităţilor somaleze. Pentru a consolida valorile fundamentale ale UE, toate activităţile din cadrul misiunilor vor include aspecte ale dreptului umanitar internaţional, drepturilor omului, protejării copiilor în conflictele armate şi femeilor şi promovării agendei păcii şi securităţii.

De la instituirea sa, la sfârşitul anului 2008, ca răspuns la creşterea nivelului pirateriei în vestul Oceanului Indian, operaţiunea ATALANTA a contribuit în mod semnificativ la eliminarea pirateriei, precum şi la protejarea navelor Programului Alimentar Mondial (PAM), ale Misiunii Uniunii Africane în Somalia (AMISOM) şi a altor transporturi vulnerabile. Operaţia descurajează, previne şi reprimă actele de piraterie şi de jaf armat pe mare, reducând astfel ameninţarea la adresa comunităţii maritime internaţionale. În plus, operaţia a monitorizat activităţile de pescuit din largul coastelor Somaliei şi a sprijinit alte misiuni din cadrul politicii de securitate şi apărare comune (PSAC) şi organizaţii internaţionale care depun eforturi pentru consolidarea securităţii maritime şi a capacităţii în regiune.

Lansată în iulie 2012 sub denumirea de EUCAP Nestor, EUCAP Somalia contribuie la instituirea şi consolidarea capacităţilor de aplicare a legislaţiei civile în domeniul maritim în Somalia, inclusiv în Somaliland. EUCAP Somalia consolidează capacitatea ţării de aplicare a legislaţiei civile în domeniul maritim prin sprijinirea autorităţilor federale şi regionale în elaborarea legislaţiei, prin consolidarea lanţului justiţiei penale în domeniul maritim şi prin furnizarea de consiliere privind politicile ministerului somalez pentru securitate internă şi forţelor de poliţie somaleze. Misiunea sprijină dezvoltarea funcţiilor de pază de coastă şi de poliţie maritimă în principalele porturi somaleze şi în jurul acestora şi pune în aplicare asistenţă suplimentară pentru dezvoltarea mai amplă a poliţiei.

EUTM Somalia îşi pune în aplicare mandatul utilizând o abordare bazată pe trei piloni, axată pe instruire, mentorat şi furnizarea de consiliere strategică armatei naţionale somaleze. Prin această ultimă reînnoire, EUTM Somalia intră în cel de-al 8-lea mandat de la lansarea sa, în aprilie 2010. De-a lungul anilor, misiunea de instruire a UE şi-a extins sarcinile şi îşi propune să sprijine dezvoltarea internă a unui sistem de instruire sub responsabilitate somaleză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.