Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul de Securitate al ONU a cerut Houthi să înceteze atacurile din Marea Roșie

Captura Youtube
consiliul de securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU a cerut miercuri Houthi să înceteze imediat atacurile asupra navelor din Marea Roșie și a avertizat împotriva escaladării tensiunilor, scrie BBC, potrivit Mediafax.

Rezoluția Consiliului de Securitate a cerut, de asemenea, Houthi să elibereze nava Galaxy Leader, un transportor de vehicule, pe care grupul l-a rechiziționat la 19 noiembrie.

Unsprezece membri ai Consiliului au votat în favoarea măsurii prin care se cere Houthi „să înceteze imediat toate atacurile, care împiedică comerțul global și drepturile și libertățile de navigație, precum și pacea regional”.

Patru membri, inclusiv Rusia și China, care au drept de veto, s-au abținut. Niciunul nu a votat împotrivă.

Dispoziția-cheie a rezoluției a menționat dreptul statelor membre ale ONU, în conformitate cu dreptul internațional, „de a-și apăra navele de atacuri, inclusiv de cele care subminează drepturile și libertățile de navigație”.

Conform BBC, prevederea a echivalat cu o aprobare implicită a Operațiunii Prosperity Guardian, o forță navală multinațională condusă de SUA care a apărat navele comerciale din Marea Roșie și Golful Aden de atacurile Houthi cu rachete și drone.

„Amenințarea la adresa drepturilor și libertăților de navigație în Marea Roșie este o provocare globală care necesită un răspuns global”, a declarat ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield.

Houthi, un grup aliat cu Iranul care a cucerit o mare parte din Yemen într-un război civil, a spus că va ataca navele legate de Israel sau care se îndreaptă spre porturi israeliene pentru a-și arăta sprijinul pentru islamiștii Hamas care luptă împotriva ofensivei israeliene din Gaza. Cu toate acestea, multe dintre navele vizate nu au avut legături cu Israelul.

Purtătorul de cuvânt al Houthi din Yemen, Mohammed Abdul Salam, a spus despre rezoluția ONU că este un „joc politic” și a declarat că SUA sunt cele care încalcă dreptul internațional.

Atacurile Houthi au perturbat comerțul maritim, determinând unele linii de transport maritim să redirecționeze navele din Marea Roșie către rute mai lungi, amenințând să crească prețurile la energie și alimente.

În cadrul ultimelor lovituri, Washingtonul a declarat că navele de război americane și britanice au doborât marți 21 de drone și rachete lansate de Houthi asupra căilor maritime din sudul Mării Roșii, în ceea ce Londra a numit cel mai mare atac de acest fel în zonă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.