Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul European de Iarnă de la Bruxelles, marcat de tensiuni! Care sunt neînțelegerile dintre liderii europeni

gandul.info
iohannis consiliu european

Ultimul Consiliu European al anului, de la Bruxelles, s-a desfăşurat într-o atmosferă de incertitudine şi tensiune. Agenda de mediu şi bugetul multianual, principalele teme de discuţie ale şefilor de state şi guverne, au stârnit nemulţumiri şi contestări, informează ȘtirileTVR.ro.

Principalele dezacorduri au fost generate de proiectul de buget multianual propus de președinția finlandeză a Consiliului Uniunii, care prevede diminuarea alocărilor bugetare pentru politica de coeziune și cea agricolă. Cum acestea reprezintă un motor de dezvoltare pentru țările din est, actuala propunere de cadru financiar multianual este de neacceptat pentru acestea.

Citește și: Polițiștii sunt trimiși în misiuni cu hainele de vară

Problema urmează să fie tranșată de către președinția croată a Consiliului, care începe în ianuarie. Aceasta va urmări împreună cu președintele Charles Michel o alocare cât mai echitabilă a bugetului pentru perioada 2021-2027.

Un alt motiv de neînțelegere pentru liderii europeni este obiectivul ambițios al Comisiei von der Leyen de eliminare cu totul a emisiilor de carbon până în 2050. Multe din țările membre, printre care și România, își bazează dezvoltarea pe energia fosilă și cer compensații financiare pentru renunțarea la aceasta.

Comisia este gata să pună la bătaie 100 de miliarde de euro pentru acest obiectiv, însă suma s-ar putea dovedi insuficientă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.