Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul European pentru Inovare investește 3 milioane de euro în tehnologii revoluționare

stollmeyer.eu
Consiliul European logo European Council

Proiectul Pilot „Pathfinder Open” al Consiliului European pentru Inovare (CEI), finanțat prin programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020, are selectate 58 de tehnologii noi de mare impact. Din proiect face parte și INCDTIM Cluj-Napoca, anunță MEDIAFAX.

Proiectul X-PIC, din care face parte și România prin intermediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – INCDTIM Cluj-Napoca, X-PIC, va beneficia de 3.075.000 de euro.

Citește și: Monica Pop a răbufnit, după ce valul 2 de coronavirus a prins nepregătite autoritățile: De ce nu mai avem producții autohtone și importăm orice?

Acesta este cel mai mare buget (191 milioane de euro), cel mai mare număr de proiecte selectate (58) și cel mai mare număr de candidaturi (902) pentru acest tip de finanțare, ceea ce contribuie la transformarea ideilor de cercetare cu riscuri și cu impact ridicate în tehnologii noi.

Printre ideile sprijinite în cadrul acestei runde se numără un concept cu totul nou privind transformarea căldurii reziduale de calitate inferioară în energie electrică și roboți comestibili și alimente robotizate care ar putea furniza nutriție vitală oamenilor și animalelor în situații de urgență.

„Gama de idei complet noi primite pentru proiectul Pathfinder al CEI prezintă inovațiile incredibile care necesită sprijin din partea UE. Investițiile în cercetare și inovare înseamnă că putem sprijini mult mai multe dintre aceste tehnologii care urmează încă să fie descoperite și cercetători și antreprenori vizionari, făcând astfel ca Europa să devină mai competitivă și garantând faptul că aceasta va conduce următorul val de inovare”, a spus Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Țările din care provin cele mai multe proiecte selectate sunt Germania, Italia, Spania, Franța și Elveția, aproape 30 % dintre ele fiind conduse de cercetători femei; 26 % dintre proiecte au fost clasificate drept „tehnologii ecologice” menite să sprijine obiectivele pactului verde european.

Citește și: Alexandru Rafila profețește dezastrul: În maxim o lună cazurile de coronavirus se pot dubla, iar decesele, tripla!

Pe lângă o parte din bugetul de 191 de milioane de euro, proiectele selectate vor primi și acces la servicii de asistență și îndrumare pentru accelerarea dezvoltării întreprinderilor. În urma succesului fazei-pilot a CEI (2018-20), se preconizează că un Consiliu European pentru Inovare cu funcții depline va fi lansat la începutul anului viitor în cadrul programului Orizont Europa, noul program de cercetare și inovare al UE, cu finanțare sporită pentru tehnologiile inovatoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.