Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei denunţă rasismul poliţiei şi homofobia în timpul pandemiei

FoRB Romania
Consiliul Europei

Pandemia de coronavirus a avut drept consecinţe rasismul forţelor de poliţie şi discursul anti-LGTBI, care au devenit "o problemă" în timpul perioadei de lockdown şi restricţiilor de deplasare pe timpul nopţii, notează joi Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (Ecri), organism al Consiliului Europei, citată de EFE.

Comisia subliniază în raportul său anual că victimele nu se simt "suficient de sprijinite de autorităţi", întrucât mecanismele de denunţare a poliţiei în unele ţări "nu garantează o tragere la răspundere a poliţiei", potrivit Agerpres.

Raportul Ecri notează că "stigmatizarea tot mai mare a grupurilor minoritare reprezintă un obstacol pentru succesul integrării lor", în condiţiile în care poliţia le discriminează "pentru culoarea pielii, fără nicio justificare bazată pe comportamentul lor".

Rasismul poliţiei "nu se limitează doar la comportamentul unor agenţi, ci reprezintă atitudini generalizate profund înrădăcinate", potrivit experţilor Ecri.

Pe lângă rasismul manifestat de poliţie, raportul Ecri se concentrează pe impactul pandemiei şi pe situaţia inegală a persoanelor LGTBI pe continentul european.

Prima chestiune a afectat mai ales persoanele cazate în condiţii de supraaglomerare, precum imigranţii - inclusiv unele categorii de muncitori sezonieri şi solicitanţi de azil - şi etnici romani.

Faptul că pandemia a condus la o mai mare digitalizare a serviciilor sanitare şi în educaţie, precum şi a serviciilor de eliberare a permiselor de muncă sau de rezidenţă, a afectat grupurile cele mai vulnerabile.

În ceea ce priveşte LGTBI, raportul asigură că nivelul de acceptare "se menţine înalt" în unele ţări europene, însă în altele se loveşte de "o puternică retorică politică" a partidelor de la guvernare faţă de ceea ce este perceput ca o "ideologie LGTBI", sau "o ideologie de gen".

Preşedinta ECRI, Maria Daniella Marouda, a avertizat într-un comunicat că "nu trebuie niciodată subestimat pericolul declaraţiilor ultranaţionaliste şi al discursurilor de ură", care au precedat şi însoţit campania de agresiune rusă împotriva Ucrainei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.