Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Europei invită Spania să renunţe la extrădările care îi vizează pe liderii catalani

consiliul europei

Consiliul Europei a invitat luni Spania să renunţe la procedurile de extrădare care îi vizează pe politicienii catalani exilaţi în străinătate, ceea ce Madridul, care tocmai a anunţat graţierea celor nouă separatişti condamnaţi pentru încercarea de secesiune din 2017, refuză, transmite AFP preluat de agerpres.

O rezoluţie adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) solicită guvernului spaniol să "ia în considerare graţierea sau eliberarea în orice alt mod" a politicienilor catalani condamnaţi pentru participarea la organizarea referendumului neconstituţional din 2017 şi a demonstraţiilor paşnice la scară largă care au avut loc cu acea ocazie.

Textul rezoluţiei solicită Madridului să "ia în considerare încetarea procedurilor de extrădare" împotriva celor şase politicieni catalani care locuiesc în străinătate şi căutaţi pentru aceste motive, aşa cum este cazul fostului preşedinte regional catalan, Carles Puigdemont. Exilat în Belgia după încercarea de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală din Spania, el riscă 25 de ani de închisoare pentru rebeliune.

Puigdemont şi ceilalţi cinci oficiali catalani exilaţi nu sunt afectaţi de graţierea acordată celor nouă separatişti condamnaţi la închisoare pentru încercarea de secesiune din 2017, o măsură anunţată luni de premierul socialist Pedro Sanchez, al cărui guvern doreşte în continuare ca aceşti catalani exilaţi să fie extrădaţi pentru a putea fi judecaţi în Spania.

Rezoluţia adoptată de APCE invită autorităţile spaniole "să iniţieze un dialog deschis şi constructiv cu toate forţele politice din Catalonia, inclusiv cu cele care se opun independenţei, pentru a consolida calitatea democraţiei spaniole şi pentru a găsi un compromis care să permită Spaniei (. ..) să soluţioneze litigiile politice (...) fără a recurge la dreptul penal, dar cu respectarea deplină a ordinii constituţionale" spaniole.

Într-un comunicat, executivul independentist din regiunea Cataloniei a salutat această rezoluţie, considerând-o "victorie politică".

"Guvernul catalan solicită guvernului central să se conformeze cerinţelor Consiliului Europei şi să pună capăt represiunii, să elibereze prizonierii şi să permită întoarcerea exilaţilor", se menţionează în comunicat.

Ministerul spaniol al afacerilor externe a considerat "incoerente recomandările care cer executivului să suspende procedurile judiciare şi extrădările în curs, ceea ce ar contraveni respectării principiului separării puterilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.