Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiști în greșeli: Consiliul Fiscal recunoaște că a comis-o, când și-a dat cu părerea despre deficitul bugetar, la începutul anului

consiliul fiscal

Consiliul Fiscal apreciază, având în vedere măsurile de politică fiscal bugetară nou-adoptate sau anunțate și aglomerarea de cheltuieli bugetare în partea a doua a anului, că ținta de deficit pentru anul 2022, în pofida execuției bugetare din primul semestru, este dificil de atins.

Conform Raportului anual al instituției, publicat joi, este mai probabilă plasarea deficitului bugetar potrivit metodologiei cash în intervalul 6,3-6,8% din PIB și a celui potrivit metodologiei europene în intervalul 6,6-6,9%.

Execuția bugetară din primul semestru al anului curent arată un deficit de 1,7% din PIB, în largă măsură influențat de evoluția PIB nominal.

Consiliul Fiscal și-a revizuit favorabil evaluările privind deficitul bugetar pentru anul în curs comparativ cu cele de la momentul Opiniei asupra proiectului de buget. Această reevaluare este atribuibilă în special majorării semnificative a proiecției PIB nominal pentru anul în curs care este de natură să conducă la venituri suplimentare importante.

Instituția spune că este nevoie de măsuri ferme de consolidare fiscal/bugetară în perioada care vine, în anii următori, care să permită României menținerea accesului la finanțare (internă și externă) la costuri care să nu copleșească bugetul public. Aceste măsuri pot fi aplicate prin prisma unei corecții macroeconomice graduale, care să aibă în vedere contextul internațional foarte complicat, întărirea politicilor monetare în lume, implicații nefaste ale războiului din Ucraina.

Resursele europene (PNRR și CFM) sunt o pârghie vitală, singura cu acțiune contra-ciclică în condițiile actuale; ele pot impulsiona reforme structurale, ajuta tranziția energetică și ameliora competitivitatea economiei autohtone, mai arată Consiliul Fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.