Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lovitură pentru Guvernul Ponta: Rectificarea bugetară este ilegală

Consiliul Fiscal critică destul de dur Guvernul pe tema rectificării bugetare, precizând că, astfel, se încalcă mai multe prevederi legale si arată incapacitatea Executivului de programare şi executie a bugetului, privind în special investitiile.  Consiliul Fiscal mai arată, totodată, că plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.

"Consiliul fiscal considera ca decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetara, încâlcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspenda temporar printr-o ordonanţa de urgenţa), este dovada unei evidente incapacitaţi administrative de programare şi executie a bugetului, în special a cheltuielor de investitii. În plus, este dificil de înţeles oportunitatea achitarii în avans a drepturilor salariale restante comparativ cu eşalonarea programata iniţial prin apelul la o multitudine de încalcari ale regulilor fiscale statuate prin legile în vigoare, în condiţiile în care apare drept puţin probabil ca aceasta sa uşureze construcţia bugetara pentru anul 2015 din perspectiva SEC 2010, relevanta din perspectiva angajamentelor ce decurg din calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi din prevederile Pactului de Creştere şi Stabilitate şi Compactului Fiscal", arata Consiliul Fiscal, potrivit Mediafax.

Argumentul Executivului privind "excedentul bugetar înregistrat la 10 luni, ca urmare a cresterii încasarii veniturilor bugetului general consolidat faţa de estimari si având în vedere situatia favorabila din perspectiva încadrarii în plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014" este în mod evident fals, întrucât situaţia de excedent bugetar dupa 10 luni nu se datoreaza nicidecum unor venituri care sa depaşeasca substantial estimarile, ci pur şi simplu nerealizarii cheltuielilor cu investiţii, arata Consiliul.

Astfel, la finele lunii octombrie cheltuielile de natura investiţiilor erau mai mici cu 2,3 miliarde de lei decât în perioada corespunzatoare a anului trecut, în condiţiile în care la nivelul întregului an 2014 programarea bugetara (corespunzator celei de-a doua rectificari bugetare) indica cheltuieli de investiţii mai mari cu circa 5,8 miliarde de lei decât în 2013.

"Din punctul de vedere al Consiliului fiscal, situaţia este departe de a reflecta o buna gestiune si execuţie a bugetului public, fiind dimpotriva marturia unei evidente incapacitaţi la nivelul administrarii portofoliului de proiecte de investiţii publice, de natura sa induca nejustificat un impuls fiscal negativ în economie", conform Consiliului.

Reprezentantii CF justifica aceasta afirmatie si prin modificarile propuse de a treia rectificare bugetara, în condiţiile în care programul de investiţii publice consemneaza o noua reducere, de 1,3 miliarde lei, comparativ cu nivelul aferent celei de-a doua rectificari bugetare, cu atât mai mult cu cât aceasta din urma este una foarte recenta, având loc la finele lunii septembrie.
***
Consiliul fiscal este o instituţie independentă, înfiinţată prin legea responsabilităţii fiscal-bugetare şi compusă din 5 membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare supuşi unor criterii stricte de eligibilitate. Membrii Consiliului fiscal sunt numiţi prin hotărâre de către Parlament pe o perioadă de 9 ani, la propunerea Academiei Române, Băncii Naţionale a României, Academiei de Studii Economice Bucureşti, Institutului Bancar Român şi Asociaţiei Române a Băncilor care nominalizează fiecare o singură persoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.