Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Legislativ DINAMITEAZĂ OUG 19 - Există riscuri SERIOASE să fie declarată neconstituțională

Absența avizelor BNR, Băncii Centrale Europene și a opiniei Consiliului Fiscal, lipsa unor analize de impact, precum și lipsa unor motivări care poate constitui motiv de declarare a neconstituționalității actului sunt problemele identificate de Consiliul Legislativ la proiectul de OUG 19/2019, porivit Mediafax.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu a LUAT FOC după anunțul lui Iohannis: Îi dăm noi drafturi cu întrebări: câte case trebuie să furi ca să ajungi președinte

Consiliul a avizat favorabil proiectul actului normativ care modifică OUG 114/2018, care a intrat pe circuitul parlamentar, în vederea aprobării. Motivarea necorespunzătoare, ori, după caz, lipsa motivării în susținerea situației extraordinare și a efectelor negative care justifică adoptarea OUG poate constitui motiv de declarare a neconstituționalității actului normativ, arată Consiliul Legislativ.

Instituția remarcă lipsa din nota de fundamentare a avizului din partea Băncii Naționale a României, chiar dacă Ministerul Finanțelor a menționat că instituția a fost consultată în procesul de eleborare a modificărilor. Adoptarea actului normativ anterior avizului Băncii Centrale Europene, notificată de ministerul Finațelor în 20 martie, ar putea crea premisele unor intervenții ulterioare asupra unor dispoziții, de natură a afecta stabilitatea și eficiența relementării, mai arată avizul Consiliului Legislativ, care remarcă și lipsa opiniei Consiliului Fiscal.

Instituția atrage atenția și asupa lipsei studiilor de impact în privința unor norme care nu au produs efecte juridice, situație care afectează principiul stabilității actelor normative.

Consiliul a mai emis și o serie de observații legate de formulările folosite în textul actului normativ.

Guvernul a aprobat, la finele săptămânii trecute, OUG 19/2019, care modifică prevederile OUG 114/2018, după ce mediul de afaceri a avertizat asupra impactului negativ major al măsurilor prevăzute de actul normativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.