Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Național al Elevilor, consternat după anunțul Ministerului Educației: 'Denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităţilor'

basilica.ro
adolescenti elevi tineri

Consiliul Naţional al Elevilor reclamă "inconsecvenţa în măsuri" după ce reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că testele de salivă pentru săptămâna viitoare sunt insuficiente şi cer remedierea problemei în regim de urgenţă. "Solicităm Ministerului Sănătăţii o analiză onestă a concludenţei testelor rapide pe bază de salivă distribuite în şcoli, având în vedere că aproximativ un sfert dintre cele declarate cu rezultat pozitiv în primă fază au fost infirmate de testele RT-PCR", afirmă reprezentanţii elevilor.

"După ce cu toţii am aşteptat achiziţionarea şi distribuirea în unităţile de învăţământ a celor 70 de milioane de teste non-invazive pentru depistarea COVID-19, ne lovim în continuare de impedimente şi inconsecvenţă în măsuri. Miercuri seara, a fost făcută publică o adresă trimisă de Ministerul Educaţiei către Ministerul Sănătăţii, prin care notifică insuficienţa testelor care au ajuns în teritoriu şi imposibilitatea testării începând cu săptămâna următoare", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE).

Reprezentanţii elevilor menţionează că Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au declarat în repetate rânduri faptul că primul lot de teste, însemnând primele 10 milioane de bucăţi, va fi livrat către inspectoratele şcolare şi către şcoli, dar şi că întreaga achiziţie este suficientă pentru a acoperi o lungă perioadă de timp.

"Deşi acestea au fost aşteptate nepermis de mult, după doar o primă tranşă distribuită în şcoli, se anunţă, în spatele uşilor închise, faptul că stocul a fost epuizat sau că livrarea este, pentru un moment, insuficientă. Mai mult de atât, Consiliul Naţional al Elevilor a fost sesizat cu privire la unităţi de învăţământ din ţară în care nu au fost distribuite deloc teste şi în care elevii, părinţii şi profesorii aşteaptă o explicaţie", scrie în comunicat.

Potrivit CNE, nici până la acest moment nu există o procedură clară şi uniformă de raportare a rezultatelor testelor rapide efectuate de elevi acasă, pentru care în cele mai multe situaţii responsabilitatea a fost pasată către elevi şi către părinţii lor.

"Consiliul Naţional al Elevilor se declară consternat de o astfel de situaţie care denotă o totală lipsă de mobilizare din partea autorităţilor şi solicită remedierea problemei în regim de urgenţă, astfel încât testarea elevilor pentru perioada imediat următoare să nu fie în niciun fel periclitată. În acelaşi timp, solicităm Ministerului Sănătăţii o analiză onestă a concludenţei testelor rapide pe bază de salivă distribuite în şcoli, având în vedere că aproximativ un sfert dintre cele declarate cu rezultat pozitiv în primă fază au fost infirmate de testele RT-PCR", adaugă reprezentanţii elevilor.

Aceştia mai spun că este absolut necesară actualizarea şi clarificarea procedurii de testare stabilite prin instrucţiunea Ministerului Sănătăţii, astfel încât să cuprindă modul de raportare a rezultatului, precum şi responsabilitatea cu privire la asamblarea kiturilor, pentru care nimeni nu poate garanta că se desfăşoară în condiţii optime în toate situaţiile.

"După îndelungi săptămâni de aşteptare, au sosit testele rapide în şcoli, au fost asamblate de persoane care nu au asemenea atribuţii şi, în final, au ajuns la elevi, pentru o scurtă perioadă de timp! Testarea reprezintă un act indispensabil pentru menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme şi este impardonabil să ne lovim de asemenea situaţii la nici o săptămână de la debutul demersului. Solicităm cu fermitate remedierea situaţiei în regim de urgenţă!”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.

Ministerul Educaţiei a solicitat DSU să-i transmită graficul de aprovizionare eşalonată cu teste de salivă, invocând faptul că testele primite au fost deja distribuite către unităţile de învăţământ pentru a fi utilizate în această săptămână, iar diferenţa rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna următoare, având în vedere că sunt două zile de testare, luni şi joi, au declarat pentru News.ro surse din minister. Ulterior, Ministerul Educaţiei a făcut public documentul privind solicitarea adresată DSU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.