DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Consiliul Naţional al Elevilor trage de mânecă Guvernul pentru a rezolva problema elevilor navetiști: 'Vor avea cu ce?'

googleusercontent.com
naveta elevi

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului să ia măsuri urgente pentru ca elevii navetişti să nu fie prejudiciaţi în niciun fel, dar şi să trateze cu celeritate problematica decontării navetei, care a afectat, de-a lungul timpului, întregi generaţii de elevi şi care a avut drept efect principal creşterea ratei părăsirii timpurii a şcolii, anun'[ Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra accesului la educaţie pentru peste 430.000 de elevi navetişti din România, care nu vor primi decontul aferent drumului până la şi de la şcoală, în condiţiile în care prevederile legale nu reglementează explicit modul în care autorităţile centrale şi locale se implică în asigurarea transportului gratuit pentru elevii navetişti.

"Înainte de începerea vacanţei de primăvară, Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG privind transportul elevilor, menit să clarifice prevederile legislative pe această temă. O lună mai târziu, nu există nicio reglementare nouă în acest sens, iar cadrul legal privind asigurarea gratuităţii transportului elevilor navetişti este la fel de neclar ca înainte, nefiind posibilă decontarea/subvenţionarea transportului elevilor navetişti. Din aceste motive, solicităm Guvernului României clarificarea, în regim de urgenţă, a cadrului normativ privind naveta elevilor. Începând de astăzi, elevii ar trebui să se întoarcă la şcoală; întrebarea este: vor avea cu ce?", a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Cauza principală a acestei lacune este reprezentată de un vid legislativ existent, în speţă o serie de prevederi contradictorii în ceea ce priveşte finanţarea mecanismului de decontare a navetei elevilor, prezente în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011.

"În repetate rânduri, Guvernul României, prin ministerele de resort (Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării), şi-a asumat să clarifice cadrul legislativ şi să simplifice procedura de decontare a abonamentelor elevilor navetişti, astfel încât autorităţile locale şi operatorii de transport să poată întreprinde măsurile necesare asigurării accesului la educaţie pentru toţi elevii. Cu toate acestea, însă, nici până la momentul actual situaţia nu a fost clarificată de către autorităţi, ceea ce va impacta în mod negativ sute de mii de elevi care nu vor putea ajunge la şcoală", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.