Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul USR a invalidat o adunare generală a unui grup de 24 de scriitori

facebook.com
Nicolae Manolescu

Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a decis, miercuri, invalidarea unei "pretinse" adunări generale desfășurate "nestatutar și nelegal" de către un grup de 24 de scriitori, în data de 7 ianuarie, precum și "invalidarea, cu consecința lipsirii de efecte, a tuturor pretinselor hotărâri adoptate nestatutar și nelegal".

Conform unui comunicat transmis miercuri Agerpres de președintele USR, Nicolae Manolescu, în numele Consiliului USR, "necesitatea ședinței extraordinare a Consiliului Uniunii Scriitorilor s-a datorat convocării în data de 7 ianuarie a unei adunări generale nestatutare de către un grup de 24 de scriitori, care nici măcar, majoritatea, nu sunt membri ai USR, în care au fost adoptate mai multe măsuri și realese organe de conducere". "Totul este un fals grosolan. USR, de la care grupul se revendică explicit într-un comunicat adresat Tribunalului București, nu a convocat, ea, nicio astfel de Adunare Generală. Conform art. 16 din Statutul USR, înscris la Judecătorie în 2013, orice Adunare Generală se convoacă la solicitarea Președintelui, în sesiune ordinară, la 5 ani, iar în sesiune extraordinară, când e necesar, la propunerea Președintelui, a Consiliului sau a unei treimi din membrii USR (peste 800 de membri din cei 2.600). Ceea ce nu e cazul convocării la care ne referim", menționează sursa citată, precizând că "alegerea organelor de conducere ale USR se face, conform aceluiași articol 16, în adunările generale ale celor 20 de filiale".

Potrivit comunicatului, "caracterul nestatutar și nelegal al pretinsei adunări generale, convocate de grupul minuscul de scriitori, este, în aceste condiții, absolut evident". "Nu te poți autointitula USR (însușindu-ți fără niciun scrupul moral sau juridic toate datele de identificare ale instituției noastre, de la adresa poștală la codul IBAN!) și să încalci totodată prevederile statutare ale adevăratei USR. În plus, pretinsa Adunare Generală Extraordinară a fost convocată de persoane cărora sentința judecătorească nr. 5790/05.04.2016, definitivă, le-a suspendat dreptul de a adopta hotărâri, ca și eventualele lor efecte", se arată în comunicatul Uniunii.

USR subliniază că "prin sentința civilă nr. 5790/05.04.2016, definitivă, au fost suspendate efectele pretinselor hotărâri adoptate în cadrul Adunării Generale din 19.03.2016", iar "prin decizia civilă nr. 548A/18.08.2016, definitivă, s-a reținut că domnilor Teodorescu Cristian George și Cipariu Mircea Dan 'nu le este permisă îndeplinirea vreunui act în calitate de reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România, ei neputând să se folosească de o atare calitate'". Totodată, USR susține că "prin sentința civilă nr. 10971/04.11.2016 s-a constatat alegerea statutară în anul 2009 și în anul 2013 a președintelui Nicolae Manolescu și a celorlalte organe actuale de conducere și reprezentativitatea legală și statutară a membrilor acestor organe de conducere".

Anterior ședinței Consiliului Uniunii Scriitorilor din România, se precizează în comunicat, pe 10 ianuarie s-au desfășurat reuniuni ale comitetelor de conducere ale celor 20 de filiale din țară și s-a votat invalidarea "pretinsei adunări generale desfășurate nestatutar și nelegal, precum și invalidarea, cu consecința lipsirii de efecte, a tuturor pretinselor hotărâri adoptate nestatutar și nelegal", se mai arată în comunicatul USR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.