Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consultantul politic Anton Pisaroglu, interviu în presa africană despre situația din Guineea

arhiva personala
Anton Pisaroglu

Consultantul politic Anton Pisaroglu, care a lucrat cu președintele Alpha Condé, vorbește, în presa africană, despre situația actuală din Guineea și despre lovitura de stat prin care a fost înlăturat Condé.

Ceea ce se întâmplă acum în Guineea este trist, dar, din păcate, nu este ceva neobișnuit pentru Africa. În ultimii 50-60 de ani, au existat mai multe lovituri de stat în diverse țări, nu numai în Africa Subsahariană, ci și în Orientul Mijlociu, Asia, America de Sud și chiar Europa. Nu voi intra în detalii legate de istorie, dar este foarte clar că fragilitatea instituțiilor politice este o consecință a sărăciei și a stării constante de nemulțumire a oamenilor. Este un proces lung și dificil acela de a consolida societățile divizate și de a le reda oamenilor speranța că, în timp, lucrurile se pot și se vor îmbunătăți”, a afirmat Anton Pisaroglu.

Există, totuși, și semnale pozitive care vin de pe continent. Luna trecută, în alegerile prezidențiale din Zambia, președintele Lungu a fost învins de candidatul opoziției, Hakainde Hichilema, și am văzut o tranziție pașnică de putere. Este adevărat că partea de sud a Africii a internalizat mult mai bine valorile democratice. Părerea mea este că acest fapt se datorează, în mare parte, imensei contribuții a lui Nelson Mandela, un om care a întruchipat un crez atât de puternic încât a schimbat cursul istoriei și politica atât din Africa de Sud, cât și de pe întreg continentul. Vedem că este posibil să construiești o democrație chiar și având în spate o istorie complicată, atât timp cât nu lași trecutul să interfereze cu viitorul”, a mai adăugat consultantul politic român.

În ceea ce privește situația actuală din Guineea, Anton Pisaroglu a declarat: „Îl cunosc pe președintele Alpha Condé. Împreună cu un alt consultant politic român, am lucrat cu președintele Condé și cu echipa lui, în 2019 și în 2020.  Impresia pe care ne-a lăsat-o a fost a unui om calm, dar îngrijorat de problemele cu care se confruntă țara lui și de schimbările cărora Guvernul lui trebuie să le facă față. Domnul Condé s-a dovedit a fi un om de stat, un lider cunoscut, cu o voce puternică pe scena politică internațională”.

Referitor la referendumul din 2020 din Guineea, consultantul politic Anton Pisaroglu a adăugat: „Deși a fost controversat, referendumul a permis promovarea unor măsuri care să ducă la progres, cum ar fi interzicerea căsătoriilor forțate, interzicerea mutilării genitale a femeilor sau o reprezentare mai bună a femeilor în instituțiile guvernamentale”.

Despre colaborarea cu președintele Alpha Condé, Anton Pisaroglu a declarat:  „Nu voi intra în detalii referitoare la colaborarea cu președintele Alpha Condé, dar menționez faptul că eforturile noastre s-au îndreptat întotdeauna către obținerea unui deznodământ pașnic. Am fost conștienți de riscul de violență politică din Guineea și ne-am dat seamă că trebuie să depunem eforturi serioase și susținute pentru a evita conflictul”.

Munca mea de consultant politic are legătură cu tot ce înseamnă procese democratice, cum sunt alegerile sau referendumurile. Actuala situație din Guineea, acest schimb de putere prin mijloace nedemocratice, necesită implicarea unor mediatori internaționali, care trebuie să fie, înainte de toate, neutri și să joace rolul de arbitri. Părerea mea este că Alpha Condé ar trebui eliberat și lăsat să-și reia atribuțiile ca președinte al țării. Abia după aceea, în Guineea ar trebui să înceapă o dezbatere națională despre viitorul țării. Sunt mai multe variante aici, cum ar fi organizarea unui referendum de demitere sau a unor noi alegeri prezidențiale, dar cel mai bine pentru Guineea ar fi să rezolve această problemă într-un mod pașnic și democratic. Altfel, acest ciclu continuu de violență nu se va opri niciodată”, a mai spus consultantul politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.