Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consultări parlamentare în Liban pentru desemnarea unui nou prim-ministru

Operation World
Liban

Preşedintele libanez Michel Aoun a lansat luni consultări parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru pentru a treia oară într-un an, fostul şef de guvern Nagib Mikati fiind favorit pentru formarea unui cabinet de salvare într-o ţară aflată în pragul colapsului, relatează France Presse.

Guvernul prim-ministrului în exerciţiu Hassan Diab gestionează afacerile curente după ce şi-a prezentat demisia în august, în urma giganticei explozii din portul Beirut ce a făcut peste 200 de morţi şi a devastat capitala, potrivit agerpres.ro.

De atunci, impasul politic a continuat, pe fondul unor negocieri politice, împiedicând formarea unui guvern cerută la nivel internaţional şi determinând doi prim-miniştri numiţi din august să renunţe la guvernare.

Luni, consultările dintre preşedintele Michel Aoun şi diferitele blocuri parlamentare ar trebui să conducă la numirea unui înlocuitor pentru Saad Hariri, fostul prim-ministru desemnat care a renunţat la acest mandat pe 15 iulie, după o dispută de nouă luni cu şeful statului asupra formei guvernului.

La sfârşitul consultărilor, care sunt obligatorii conform Constituţiei şi care ar trebui să se încheie după-amiază, urmează a fi anunţat numele noului prim-ministru, potrivit agenţiei naţionale de informaţii (ANI).

Miliardarul Nagib Mikati, care a prezidat deja două cabinete, este văzut ca mare favorit, potrivit presei locale.

Hariri şi grupul său parlamentar au aprobat luni desemnarea lui Mikati.

Veteran politic în vârstă de 65 de ani, acesta ar trebui să propună, dacă este numit, o listă a miniştrilor acceptată de diferiţi înalţi responsabili ai unei clase conducătoare, acuzată de corupţie în stradă şi sub presiune internaţională în creştere.

Formarea unui guvern riscă să dureze încă alte luni, în timp ce ţara se află într-o criză clasificată de Banca Mondială printre cele mai grave din lume din 1850 încoace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.