Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consumatorii sunt motorul economiei americane în al treilea trimestru

Fox News
sua drapel berna

Economia americană a crescut mai repede decât se aștepta în trimestrul al treilea, sfidând din nou avertismentele de recesiune, susținută de cheltuielile de consum robuste pe fondul unei piețe a muncii rezistente, relatează Reuters.

Cel mai rapid ritm de creștere din ultimii aproape doi ani, raportat joi de Biroul de analiză economică al Departamentului Comerțului în estimarea anticipată a produsului intern brut pentru trimestrul al treilea, a fost stimulat și de o revenire a investițiilor rezidențiale, după nouă scăderi trimestriale consecutive. Companiile au accelerat refacerea stocurilor din depozite pentru a răspunde cererii puternice, conform mediafax.

Dar investițiile în afaceri s-au atenuat, deoarece cheltuielile pentru echipamente au scăzut, iar impulsul dat de construcția de fabrici s-a estompat. Administrația președintelui Joe Biden a luat măsuri pentru a încuraja o mai mare producție de semiconductori în Statele Unite.

În timp ce ritmul robust de creștere înregistrat în ultimul trimestru nu este probabil sustenabil, acesta a arătat rezistența economiei în ciuda majorărilor agresive ale ratelor dobânzii din partea Rezervei Federale. Cu toate acestea, creșterea ar putea încetini în trimestrul al patrulea din cauza grevelor de la United Auto Workers și a reluării rambursării împrumuturilor pentru studenți de către milioane de americani.

Majoritatea economiștilor și-au revizuit previziunile și cred acum că Fed poate proiecta o „aterizare lină” pentru economie, citând așteptările potrivit cărora perioada iulie-septembrie va arăta o continuare a puterii din al doilea trimestru în ceea ce privește productivitatea lucrătorilor și o moderare a costurilor unitare ale forței de muncă.

„Creșterea economică a trecut de la reziliență la reaccelerare în acest trimestru, sfidând ciclul agresiv de înăsprire al Rezervei Federale și înăsprirea condițiilor financiare”, a declarat Olu Sonola, șef al departamentului economic din SUA la Fitch Ratings din New York.

Produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată de 4,9% în ultimul trimestru, cel mai rapid din trimestrul al patrulea din 2021. Economiștii chestionați de Reuters prognozaseră o creștere a PIB-ului la o rată de 4,3%. Economia a crescut cu 2,1% în trimestrul aprilie-iunie și se extinde într-un ritm cu mult peste ceea ce oficialii Fed consideră a fi o rată de creștere neinflaționistă de aproximativ 1,8%.

Creșterea cheltuielilor de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, a accelerat cu o rată de 4,0%, după ce în al doilea trimestru a crescut doar cu 0,8%. Aceasta a fost determinată de cheltuielile atât pentru bunuri, cât și pentru servicii. Consumatorii au cheltuit mai mult pentru locuințe și utilități, asistență medicală, servicii financiare și asigurări. Ei au luat masa în oraș și s-au cazat la hoteluri și moteluri.

De asemenea, consumatorii au cumpărat mai multe bunuri de agrement și vehicule și au crescut cheltuielile pentru bunuri nedurabile, cum ar fi medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Piața forței de muncă oferă un sprijin de bază pentru cheltuieli. Deși creșterea salariilor a încetinit, acestea cresc puțin mai repede decât inflația, sporind puterea de cumpărare a gospodăriilor.

Acțiunile americane au deschis în scădere. Dolarul a rămas stabil față de mai multe valute. Randamentele trezoreriei americane au oscilat la niveluri mai ridicate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.