Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consumul de carne pe cap de locuitor a atins în 2018 un record istoric

Agerpres
carne de porc

Consumul de carne pe cap de locuitor a atins în 2018 un record istoric pe ultimii 30 de ani, ajungând la proape 77 de kilograme, în creştere cu 5 kilograme faţă de 2017 şi cu 10 kg faţă de 2016, informează Ziarul Financiar.

În 2013, consumul de carne per capita era de 54 de kilograme, arată arată cele mai recente date al Institutului Naţional de Statistică, ceea ce înseamnă că în perioada 2013-2018 consumul de carne a crescut cu 40%, conform Mediafax.

Sorin Minea, preşedintele produ­că­torului de mezeluri Angst, spune că, într-adevăr, în anii până în 2018 au fost creşteri mari pe piaţa cărnii din România, creştere impulsionată de reducerea de TVA la alimente la 9% în 2015.

„În datele de la Statistică este inclus şi autoconsumul. 2018 a fost un an mai bun, un an în care s-a menţinut creşterea. Creşterea s-a realizat cel mai mult după reducerea de TVA la 9%, a fost o creştere în toată industria alimentară. România era printre ultimele din Europa la consumul cărnii. Ce vă pot spune este că fost o creştere a pieţei după reducerea de TVA, care a însemnat şi scăderea evaziunii fiscale. Apoi a urmat o scădere dată atât de evaziunea fiscală, care a trecut din nou pe creştere, dar şi de apariţia pestei porcine“, a declarat Minea pentru ZF. Consumul de carne din România a urcat de la 57 de kilograme/locuitor în 1990 la 76,6 kg în 2018. Între anii 1990 şi 1992 consumul de carne a scăzut din cauza recesiunii, iar din 2000 până la criza financiară din 2008 a crescut continuu. În 2010, odată cu tăierea salariilor, consumul a scăzut la 60 de kilograme pe cap de locuitor şi din 2013 a crescut odată cu economia şi cu politica guvernelor României de creştere a veniturilor populaţiei. Din 2013 până în 2018 consumul anual de carne pe cap de locuitor a crescut în România de la 54,4 kg la 76,7 kg. Practic, dacă un român mânca trei fripturi de circa 200 de grame în patru zile în 2014, în 2018 el consuma patru fripturi de 210 grame în patru zile.

Minea spune că accelerarea veniturilor populaţiei s-a transpus în inflaţie, deci şi o creştere a costurilor de producţie, dar şi a preţului de vânzare a produselor din carne. Minea mai spune că, începând cu a doua jumătate a lui 2019, piaţa cărnii din România a intrat pe un trend descendent, mai ales odată cu scumpirea preţului cărnii de porc dată de prezența pestei porcine în România. El mai spune că piaţa a scăzut şi din cauza dezvoltării pieţei paralele de carne din România.

„Anul trecut preţul cărnii de porc a crescut foarte mult. Nu numai carnea, ci industria alimentară a avut în 2019 un an prost mai ales din cauza pieţei paralele, piaţa gri. Există o creştere de preţ galopantă şi nu ştim când se va opri. China a dereglat toată piaţă în Europa. În România carnea de porc este mai scumpă în acest moment cam cu 10% faţă de Uniunea Europeană.“

Media de consum de carne în 2018 a fost în România de 76,6 kilograme pe cap de locuitor. Carnea de porc a fost cea mai consumată, cu o pondere de aproape 50% (38,3 kg), iar carnea de pasăre pe locul al doilea - 27 kg pe cap de locuitor în 2018.

Spre comparaţie un american a mâncat, în medie, în 2018, circa 100 de kilograme de carne, arată datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Spre deosebire de români, americanii consumă mai mult carne de vită - jumătate din consumul total de carne. Consumul de carne de porc şi pasăre este, în medie, de 25 kg pe cap de locuitor anual.

OECD defineşte evoluţia consu­mului de carne ca un indicator pentru nivelul de trai, al preţurilor de consum, dar şi pentru incertitudinea macroe­conomică. Accelerarea cererii de carne este asociată cu creşterea veniturilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.