Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă criza în Spania: Ce s-a întâmplat la negocierile pentru formarea guvernului

ert.gr
alegeri spania

Partidul Popular (PP) spaniol, condus de premierul în exerciţiu şi totodată desemnat să formeze noul executiv, Mariano Rajoy, şi formaţiunea liberală Ciudadanos se află pe ultima sută de metri a negocierilor privind încheierea unui acord politic şi alcătuirea Cabinetului, discuţii marcate în continuare de divergenţe pe temele cheie, transmite vineri agenţia EFE. Partidul Ciudadanos le-a cerut joi conservatorilor ca în 48 de ore să avanseze în concretizarea componentei economice a acordului şi a reformelor instituţionale, avertizând că, în caz contrar, vor pune punct negocierilor.

Ciudadanos este singura formaţiune care a acceptat să susţină un nou guvern condus de actualul premier, dar numai în schimbul îndeplinirii unei liste de condiţii, asupra cărora Rajoy a acceptat să discute. Printre aceste condiţii se numără diminuarea impozitelor pentru lucrătorii autonomi, o reformă a legii electorale, adoptarea de măsuri împotriva corupţiei şi crearea unei comisii care să investigheze presupusele finanţări ilegale de care ar fi beneficiat PP. Însă purtătorul de cuvânt al liberalilor, José Manuel Villegas, a declarat vineri că poziţiile celor doua partide sunt încă 'foarte îndepărtate' la unele capitole, motiv pentru care a exclus posibilitatea semnării iminente a unui document. În schimb, purtătorul de cuvânt al conservatorilor, Fernando Martínez-Maillo, s-a arătat mai optimist şi a apreciat că între cele două formaţiuni există în acest moment 'un grad important de înţelegere'.

Dar cele două partide se află sub presiunea timpului, întrucât Mariano Rajoy se va prezenta pe 30 august în faţa legislativului - rezultat în urma alegerilor anticipate din iunie - pentru dezbaterea premergătoare votului prin care va încerca să-şi treacă noul executiv, prima rundă de vot urmând să se desfăşoare în ziua următoare, pe 31 august. Deşi conservatorii au ieşit pe primul loc la scrutinul din iunie, cum s-a întâmplat şi la cel din decembrie, ei nu au obţinut nici acum majoritatea, astfel că au nevoie de sprijinul altor formaţiuni pentru a învesti guvernul, sau cel puţin de abţinerea unui anumit număr de deputaţi la a doua rundă de vot în legislativ, când, spre deosebire de prima, pentru ca executivul să fie învestit se ia în calcul majoritatea simplă (mai multe voturi pentru decât împotrivă), nu majoritatea absolută.

Cele 32 de mandate legislative ale formaţiunii Ciudadanos, adăugate celor 137 ale PP, i-ar asigura lui Rajoy 169 de voturi în legislativ, însă nu şi majoritatea absolută, care este de 176 de voturi. Rajoy a mai obţinut sprijinul unei deputate a unui partid naţionalist din insulele Canare, dar celelalte grupuri parlamentare, inclusiv socialiştii (85 de mandate) şi stânga radicală Unidos Podemos (71 de mandate), refuză în continuare să-l sprijine. Prin urmare, calculele indică o probabilitate substanţială ca nici de această dată să nu se reuşească numirea unui Cabinet, fapt ce ar deschide calea unor noi alegeri anticipate, care, conform legii, ar urma să se desfăşoare pe 25 decembrie. Vicepremierul Soraya Sáenz de Santamaría, membră a PP, a declarat vineri că, dacă acest partid va ajunge la o înţelegere cu Ciudadanos, Rajoy îl va contacta pe liderul PSOE, Pedro Sánchez - care a eşuat şi el să treacă un guvern în luna martie -, pentru a-i cere sprijinul, astfel încât să se evite un nou scrutin 'inexplicabil' în faţa cetăţenilor, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.