Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă eforturile de detensionare a crizei din Gaza - Regele Iordaniei merge la Cairo

Regele Abdullah al II-lea

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei vor discuta joi, la Cairo, despre "agresiunea israeliană asupra Fâşiei Gaza", au anunţat cele două ţări, după anularea unei întâlniri de la Amman cu preşedintele american Joe Biden, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Egiptul, care are graniţă cu Fâşia Gaza, şi Iordania, care are graniţă cu Cisiordania ocupată, au încheiat cu Israelul tratate de pace în 1979 şi, respectiv, 1994, punând capăt stării de război cu ţara vecină.

Cele două ţări, care au avut adesea rol de mediatori între israelieni şi palestinieni, avertizează de câteva zile împotriva unui exod al palestinienilor înspre teritoriile lor.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat de atacul sângeros lansat pe 7 octombrie de mişcarea islamistă palestiniană pe teritoriul israelian, baletul diplomatic s-a intensificat în Egipt.

Preşedintele Al-Sisi l-a primit joi dimineaţa pe generalul Michael Kurilla, şeful Comandamentului Central (CENTCOM) al forţelor armate americane, pentru a discuta despre "situaţia din Gaza", a anunţat biroul său.

În acelaşi timp, şeful diplomaţiei egiptene, Sameh Sukri, şi omologul său britanic, James Cleverly, au declarat la Cairo că "prioritatea" este "furnizarea de ajutor umanitar cetăţenilor din Gaza".

Preşedintele american Joe Biden, care s-a aflat miercuri la Tel Aviv, a declarat că omologul său egiptean, cu care a discutat telefonic, a "acceptat" să "lase cel mult 20 de camioane să treacă" frontiera pentru a livra ajutor umanitar în Fâşia Gaza, pe la punctul de trecere Rafah, singurul care nu este controlat de Israel.

Până acum, Egiptul afirma că mai are nevoie de timp pentru a reabilita drumurile de la punctul de frontieră Rafah, în condiţiile în care sute de camioane sunt staţionate la intrarea spre Fâşia Gaza în aşteptarea undei verzi de a pătrunde în enclavă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.