Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă scandalul de la CNAS: 'Fraudele trebuie să fie urmate de un AUDIT independent'! Pentru ce medicamente se cere eliminarea taxei

Inquam Photos / Octav Ganea
CNAS

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marți într-o conferință de presă un audit independent după ce procurorii au descoperit fraude la CNAS, dar și eliminarea taxei clawback pentru medicamentele generice.

"În aceste condiții, este evident că producătorii de medicamente care plătesc clawback nu mai pot avea încredere și nu mai au de ce să continue să plătească clawback atâta timp cât banii nu se duc acolo unde scrie în lege, să susțină efortul statului pentru tratamente compensate, se duc în buzunare private. (...) Singurele lucruri logice pe care le vedem sunt suspendarea imediată a clawback-ului pentru medicamentele generice (...) și cealaltă măsură absolut logică și care este de la sine înțeleasă în orice tip de organizație în urma unor anunțuri de fraudă de asemenea amploare este auditul independent atât financiar, ca să știm de unde plecăm, cât s-a furat și ce urmează să fie făcut ca să nu se mai întâmple asta", a declarat directorul executiv APMGR Laurențiu Mihai, conform Agerpres.

Citește și: Război total între medicii demisionari și conducerea Spitalului Colentina: Acuzații dure la adresa neurochirurgilor

El a spus că ar fi necesar și un audit de securitate, având în vedere că sistemul informatic a fost accesat "fraudulos".

"Mi se pare că este necesar și un audit de securitate pentru că oamenii aceia accesau un sistem pentru care sistemul public a plătit zeci de milioane de euro, Sistemul Informatic Unic, cardul de sănătate. Zeci de milioane de euro au fost cheltuiți și constatăm că sistemul este foarte ușor de accesat fraudulos", a mai spus Mihai.

Președintele APMGR, Adrian Grecu, a spus că evenimentele recente vor avea încă un impact adițional asupra "sustenabilității business-ului".

"Vrem ultimele tratamente în România, însă acest lucru trebuie finanțat corespunzător, nu pe spinarea producătorilor. (...) Ultimele evenimente ne îngrijorează și mai tare. Nu numai că plătim pentru tratamente noi, deși noi, producătorii de generice, nu beneficiem de acest segment, dar acum aflăm că mai sunt și fraude în sistem.

Sistemul de clawback, așa cum este stabilit la acest moment, nu motivează deloc nicio autoritate, nici ministerul Sănătății, nici CNAS să facă ceva, să eficientizeze sistemul, să se asigure că nu se produce nicio fraudă și că toți banii sunt folosiți corespunzător pentru că oricum, indiferent de ineficiența sistemului, tot ce se duce în plus e plătit de industrie. Evenimentele recente vor avea încă un impact adițional asupra clawback-ului, asupra sustenabilității business-ului", a spus Grecu.

Potrivit acestuia, APMGR dorește un audit al datelor, al cifrelor, pentru a vedea modul de calcul al taxei clawback la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

"Susținem și noi ideea unui audit independent pentru a vedea ce a dus CNAS în această situație, ce să întâmplă cu banii pacienților, să vedem dacă mai sunt și alte probleme și sigur mai sunt alte probleme pe care autoritățile se feresc să le scoată de la suprafață. Ne dorim condamnarea celor vinovați de moartea pacienților și de blocarea accesului lor la servicii medicale și la medicamente", a spus vicepreședintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice Iulian Petre.

Citește și: Mihai Tudose, asigurări despre rectificarea bugetară: 'Mai aveţi răbdare o săptămână. Nu va fi negativă'

Pe 1 septembrie, fostul președinte CNAS, Marian Burcea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care procurorii DNA investighează decontări ilegale de la CASMB.

Potrivit Biroului de Presă al Curții de Apel București, judecătorii au mai decis arestarea preventivă și a lui Alin Sergiu Costache, Nicolae Sergiu Ciobanu, Răzvan Mihai Mischie, a Mariei Costică și a Cristinei Manta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.