Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Continuă scandalul în Polonia: Război între un ministru şi preşedintele Tribunalului Constituţional

Polonia

Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, l-a comparat joi pe preşedintele Tribunalului Constituţional, Andrzej Rzeplinski, în plin conflict cu guvernul conservator, cu un ayatollah iranian, relatează AFP.

''Eram ambasador în Iran şi dl Rzeplinski seamănă, în opinia mea, cu un ayatollah din Iran care ia decizii independent de rezoluţiile adoptate de către Senat sau Seim (camera inferioară a parlamentului) şi care spune 'Eu sunt cel care va interpreta ce este bun sau nu' pentru Polonia'', a declarat ministrul la radioul public Trojka. Waszczykowski s-a exprimat cu o zi înainte de reuniunea Comisiei de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, care va analiza riscurile pe care le reprezintă pentru statul de drept în Polonia reformele introduse de majoritatea conservatoare de la putere în legătură cu Tribunalul Constituţional.

Presa a dezvăluit în februarie proiectul unui raport al Comisiei de la Veneţia care estimează că Polonia este într-o situaţie de ''criză constituţională''. În document, Comisia subliniază că, ''atât timp cât Tribunalul Constituţional nu-şi poate continua activitatea eficient, nu numai statul de drept, ci şi democraţia şi drepturile omului sunt în pericol''. Guvernul polonez respinge această interpretare, subliniind că este vorba de un conflict politic. ''Vom contesta această poziţie'' a Comisiei de la Veneţia, a afirmat Waszczykowski. În opinia sa, conflictul în legătură cu Tribunalul Constituţional este o chestiune de politică internă a Poloniei şi Comisia ''a mers prea departe în opiniile sale''.

Tribunalul Constituţional polonez a considerat miercuri ca neconforme cu Constituţia principalele dispoziţii din noua lege privind funcţionarea sa, adoptată de către conservatorii de la putere şi care duce de fapt la paralizia sa. Guvernul, la rândul său, a avertizat că nu recunoaşte decizia Tribunalului Constituţional, luată, în opinia sa, în dispreţul legii în vigoare, şi că va refuza, prin urmare, s-o publice în Monitorul Oficial.

Toate partidele de opoziţie au cerut publicarea verdictului, în timp ce mişcarea civică KOD (Comitetul pentru apărarea democraţiei) a făcut apel la o manifestaţie joi seara în faţa sediului guvernului, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.