Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contraofensiva ucraineană: Kievul raportează mici progrese în lupte 'extrem de violente'

Time
ucraina contraofensiva

Contraofensiva ucraineană: Kievul raportează mici progrese în lupte 'extrem de violente'

Ucraina a raportat miercuri mici progrese în contraofensiva sa împotriva forţelor ruseşti, dar spune că luptele sunt "crâncene", iar ruşii desfăşoară, la rândul lor, o ofensivă pe mai multe direcţii, relatează CNN şi Reuters.

Pe linia frontului ucrainean este în curs o "confruntare serioasă", a declarat miercuri ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hana Maliar, care a vorbit despre o "bătălie crâncenă".

"Avem o ofensivă în mai multe direcţii, dar inamicul desfăşoară, de asemenea, o ofensivă în mai multe direcţii. Aşa că de-acum suntem simultan în apărare şi în ofensivă, însă în direcţii diferite", a declarat Hanna Maliar la televiziunea naţională ucraineană.

Forţele ruseşti încearcă să oprească ofensiva Ucrainei prin intensificarea bombardamentelor şi a loviturilor aeriene, a mai spus Maliar. "Vedem, de asemenea, că inamicul foloseşte în mod activ rachete ghidate antitanc şi drone kamikaze în încercarea de a opri ofensiva noastră şi de a provoca diverse pagube", a arătat adjuncta ministrului apărării.

Pe de altă parte, trupele ucrainene întâmpină "dificultăţi" în avansul lor către sud, deoarece "câmpurile sunt minate", a adăugat ea, precizând că trupele avansează "încet, dar sigur".

Într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Hanna Maliar declarase că acţiunile ucrainene au avut un succes "parţial"

De asemenea, într-o actualizare care a reluat descrierea luptelor făcută de Maliar, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a precizat că Rusia a efectuat în ultimele 24 de ore "37 de atacuri aeriene şi a tras de 32 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra poziţiilor şi locaţiilor trupelor ucrainene".

În ultima zi, trupele ucrainene au avansat 200-500 de metri în diferite zone din apropierea oraşului Bahmut şi cu 300-350 de metri în direcţia oraşului Zaporojie din sud-estul ţării, a afirmat Maliar. În schimb, trupele ruseşti, a precizat ea, nu au mai avansat de mai mult de o săptămână.

"Trupele noastre se deplasează în condiţiile unor lupte extrem de aprige şi ale superiorităţii aeriene şi de artilerie a inamicului", a subliniat Maliar.

În comentarii ulterioare, ea a declarat că pierderile Ucrainei au fost "disproporţionat" mai mici comparativ cu cele ale părţii ruse. "În general, pe durata întregului război, am avut pierderi de câteva ori mai mici", a scris ea pe Telegram.

Ea a declarat pentru televiziunea ucraineană că, în ultima săptămână, numărul de morţi în rândul inamicului, în direcţia estică Hortiţia a frontului, a fost de 8,73 ori mai mare decât pierderile ucrainene, iar bilanţul pentru direcţia sudică Tavria a fost de 5,3 ori mai mare în rândul ruşilor.

La rândul său, liderul rus Vladimir Putin a estimat marţi că pierderile umane ale Ucrainei au fost de 10 ori mai mari decât cele ale Rusiei de la începutul contraofensivei Kievului.

Ucraina a declarat luni că a recucerit şapte aşezări până în prezent şi că trupele sale au avansat până la 6,5 km şi au ocupat 90 km pătraţi de teren. Maliar a spus că în primele ore ale zilei de miercuri luptele continuau în apropierea satului Makarivka, în zona oraşului portuar sudic Berdiansk şi în zonele Novodanilivka şi Novopokrovsk, în apropiere de Mariupol.

Reuters precizează că situaţia de pe câmpul de luptă nu poate fi verificată în mod independent, iar Rusia nu a recunoscut niciun câştig teritorial ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.