Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contre Manda-Raețchi în comisia pentru legile siguranței: Există un pericol ca PSD să trateze ca maculatură propunerile CSAT

posta-romana.ro
lege legislatie

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, membru al Comisiei speciale pentru legile siguranței naționale, a criticat în termeni duri modul în care s-au desfășurat lucrările comisiei, conduse de Claudiu Manda, deputat PSD. Raețchi a spus că interzicerea prezenței presei în sală este total abuzivă și că există indicii că vor fi ignorate propunerile instituțiilor din domeniul securității naționale:

“Concluzii dupa primele doua sedinte ale comisiei speciale pentru modificarea legilor sigurantei nationale:

a. Modul in care este tratata presa - interzisa in sala - este total abuziv. Aceasta comisie este una care elaboreaza legislatie, nu gestioneaza (in general - si in niciun caz in aceasta faza) informatii secrete. Desi regulamentul comisiei prevede ca lucrarile sunt publice si accesul presei este permis atunci cand nu apar subiecte sensibile, astazi majoritatea a blocat accesul presei la teme cu relevanta de fond - cum ar fi institutiile cu care vom initia un dialog oficial. Fac un apel la presa sa isi apere acest drept in fata unei coalitii care zilnic solicita formal "transparentizare".

b. Faptul ca vom solicita institutiilor din domeniul sigurantei nationale propuneri scrise pentru optimizarea legislatiei in termen de doua saptamani este in mod evident insuficient. Am cerut ca in aceasta corespondenta (care initial nici macar nu includea un termen de raspuns!) sa intrebam institutiile daca doresc sa initieze intalniri de lucru sau dezbateri pe subiecte unde sunt necesare explicatii tehnice (sa ne gandim la complexitatea problematicii cibernetice - si la cat se pricep unii parlamentari la astfel de subiecte). Aceasta propunere a fost respinsa - ceea ce lasa loc unui pericol real ca PSD sa trateze ca maculatura, de pilda, propunerile CSAT. Cand discuti cu un responsabil major in domeniu precum CSAT, nu te limitezi la niste epistole in care ceri sa sintetizeze in doua saptamani o munca de 2-3 ani.

c. Comisia a decis sa comande un studiu privind serviciile de informatii din SUA si "cateva state din Europa". Avertizez de pe acum ca acest studiu va fi irelevant, pentru ca statele alese au fost stabilite cu dedicatie, neavand nicio legatura cu sistemul constitutional si provocarile din Romania. Am solicitat ca in studiu sa fie incluse tari care se confrunta cu provocari de securitate similare cu Romania - Polonia, Ucraina, tarile baltice; asadar un studiu cu relevanta regionala. Aceasta propunere a fost, evident, respinsa. Caracterul vadit tendentios si nereprezentativ al studiului imi intareste senzatia ca vor incerca sa atace prerogativele presedintelui Romaniei. Nu e o problema: deputatii au dreptul sa solicite individual studii de acest gen - lucru pe care il voi face chiar maine - si vom avea pe masa, in parelel cu studiul lor cu dedicatie, un studiu care va prezenta in mod exhaustiv si obiectiv sisteme de siguranta nationala din lume, Europa si din zona Marii Negre. 

d. Un lucru pozitiv obtinut la sfarsit, pe care il veti regasi pe stenograma (daca va fi cazul): in comisie se vor discuta doar proiectele legislative aflate in circuitul parlamentar. Asta exclude de la discutii proiectul clasat al domnului Tariceanu, prin care se inventa o autoritate pentru interceptari (in subordinea Parlamentului, cu buget secret, cu numar secret de posturi) care lasa SRI fara nicio posibilitate de actiune in acest domeniu - nici macar in cel cibernetic!”, a scris Raețchi pe contul său de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.