Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Contribuția asigurătoare pentru muncă provoacă haos! Florin Jianu (CNIPMMR), avertisment DUR: 'Se produce o bulversare a mediului de afaceri'

florin jianu

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) nu este de acord cu creşterea fiscalităţii asupra IMM-urilor generate de noua contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, deoarece consideră că valoare totală a contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% creşte fiscalitatea cu 0,5% pentru majoritatea IMM-urilor şi, în plus, contribuţia asiguratoare pentru muncă nu are o destinaţie clară.

”Unul din efectele acestei măsuri este că vor fi generate costuri privind achiziţionarea/modificarea noilor softuri contabile. De asemenea, se produce o bulversare a mediului de afaceri şi, în special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, potrivit news.ro.

Detalii EXPLOZIVE despre 'pomana porcului' de la vila SRI: Kovesi, Dragnea şi Ghiţă, parteneri de şorici acasă la Coldea

Reprezentanţii Consiliului precizează totodată că nou introdusa contribuţie asiguratoare pentru muncă de 2,25%, care apare ca înlocuitoarea taxei de solidaritate, va acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă şi boli profesionale, concediu medical şi indemnizaţii de sănătate, precum şi creanţe salariale.

Introducerea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, are următoarele efecte: ”în situaţia introducerii contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% are loc o creştere a fiscalităţii pentru IMM-uri cu 0,5%, acestea fiind încadrate în general în clasa de risc cea mai mică, având o contribuţie de 0,15% şi nu în clasa de risc cea mai mare, pentru care contribuţia la fondul de accidente de muncă şi boli profesionale este de 0,85%”, spun oficialii CNIPMMR.

Zi CRUCIALĂ în Spania: Controlul Madridului asupra Cataloniei, testat astăzi

De asemenea, contribuţia asiguratoare pentru muncă de 2,25%, ca o singură taxă, nu va mai fi cu destinaţie precisă, ci se constitutie de asemenea într-o taxă, care se depersonalizează în cadrul bugetului de stat, spun aceştia.

”Spre deosebire de această taxă, contribuţiile plătite în prezent au o destinaţie precisă, respectiv: garantarea plăţii creanţelor salariale;  concedii şi îndemnizaţii de asigurări sociale de sănătate; asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale”, mai spun ei.

În prezent contribuţiile plătite exclusiv de angajator, sunt următoarele: Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale – 0,25%, Concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate – 0,85%, asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale – 0,15%-0,85% în funcţie de clasa de risc.

Prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, se elimină contribuţia angajatului pentru şomaj de 0,5%.

La acestea se adaugă contribuţia pentru somaj, plătită de angajator în valoare de 0.5%, valoarea însumată a tuturor acestor contribuţii fiind între 1,75% şi 2,45%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.