Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controale ale Gărzii de Mediu din Harghita pentru identificarea arderilor de vegetaţie uscată din arii protejate

Facebook
garda de mediu

Controale ale Gărzii de Mediu din Harghita pentru identificarea arderilor de vegetaţie uscată din arii protejate

Comisarii Gărzii de Mediu Harghita şi-au intensificat activitatea, în ultima perioadă, pentru identificarea situaţiilor în care se incendiază vegetaţia uscată în arii protejate.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a declarat luni, pentru AGERPRES, că la sfârşitul săptămânii au fost identificate trei focare de incendiu, care se manifestau în situri Natura 2000 din localităţile Racu şi Ciceu, fiind alertaţi pompierii voluntari, care au stins focul.

Aceasta a precizat că, până acum, au fost întocmite şapte sesizări penale pentru incendii produse în arii naturale din localităţile Ciucsângeorgiu, Gheorgheni, Ciceu, Miercurea-Ciuc şi Racu.

De altfel, pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Harghita se atrage atenţia că este ilegală curăţarea terenurilor agricole şi a pajiştilor prin incendiere şi că pagubele produse de aceste arderi pot fi uriaşe.

"Curăţarea terenurilor agricole/pajiştilor prin incendiere nu este o soluţie legală! Incendiile de vegetaţie pot determina poluarea aerului în zonele unde se produc! În urma unui incendiu, prin dispariţia vegetaţiei, se intensifică şiroirea, eroziunea, crescând riscul la inundaţii. Efectul incendiului asupra habitatelor naturale poate fi devastator. Sunt afectate, pe lângă vegetaţie, cuiburi de păsări, mamifere şi reptile. Fumul produs de incendii afectează sănătatea umană, cauzând afecţiuni ale ochilor, pielii şi la nivel respirator", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Harghita.

Sursa citată atrage atenţia că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

De asemenea, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice.

În ultima perioadă, numărul incendiilor de vegetaţie uscată a crescut foarte mult în Harghita, în ciuda numeroaselor apeluri făcute de autorităţi de a nu recurge la aceasta modalitate de curăţare a terenurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.