Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controversă în Austria după o percheziţie la sediul serviciului de informaţii interne

austria harta

Opoziţia austriacă l-a somat vineri pe ministrul de interne Herbert Kickl (Partidul Libertăţii din Austria - FPOe, extrema dreaptă) să dea explicaţii după o percheziţie controversată la sediul serviciului de informaţii însărcinat cu securitatea internă, în cursul căreia documente sensibile ar fi fost confiscate abuziv, relatează France Presse. Partidul liberal Neos a cerut o reuniune a Consiliului Securităţii interne şi fostul cancelar social-democrat Christian Kern a anunţat că va cere convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului cu privire la acest subiect, conform Agerpres.

Respectivele demersuri survin după dezvăluiri ale presei potrivit cărora o percheziţie efectuată săptămâna trecută la sediul Biroului pentru protejarea Constituţiei şi lupta împotriva terorismului (BVT), responsabil de securitatea internă, ar fi depăşit cadrul legal. Ordonată de Parchetul financiar în cadrul unei anchete pentru deturnare de fonduri vizând trei membri ai BVT, această percheziţie ar avut scopul în realitate de a confisca documente legate de lupta împotriva extremismului de dreapta, fără legătură cu acest dosar, susţine săptămânalul Profil.

Aceste acuzaţii sunt susţinute de faptul că percheziţia nu a fost efectuată de brigada financiară, cum ar fi fost uzanţa, ci de o unitate responsabilă de securitatea spaţiilor publice, condusă de un cadru al FPOe. "În mod clar, forţe apropiate de FPOe în cadrul Ministerului de Interne s-au folosit de această oportunitate pentru a acţiona în afara mandatului de anchetă iniţial", a estimat Kern, potrivit căruia aceste fapte "afectează grav" încrederea în serviciile de securitate.

"Dacă aceste acuzaţii se confirmă, vorbim despre o ticăloşie şi de un scandal", a afirmat la rândul său liderul Neos, Matthias Strolz, pentru agenţia APA. Kickl a dezminţit totuşi oficial existenţa vreunei nereguli, subliniind că percheziţia a fost efectuată sub conducerea magistraţilor Parchetului şi că toate documentele confiscate se află în posesia lor. "Este fals, pur şi simplu" că nişte poliţişti ar fi pus mâna pe date sensibile, a afirmat el.

Această controversă survine în timp ce asociaţii pangermaniste austriece, acuzate de derive ultranaţionaliste şi care au în componenţă membri ai FPOe, fac obiectul unor anchete judiciare după descoperirea unor texte de cântece naziste la sediul lor. În decembrie, numirea lui Kickl la Ministerul de Interne de către cancelarul conservator Sebastian Kurz suscitase îngrijorarea opoziţiei şi a unor organizaţii neguvernamentale, care îşi exprimaseră temerea ca acest înalt conducător al FPOe să nu slăbească lupta împotriva activiştilor neonazişti în ţară. Ministrul justiţiei, Josef Moser (conservator) a confirmat vineri că a cerut un raport asupra faptelor evocate, subliniind că "trebuie făcută lumină" în acest dosar "extrem de sensibil". Kurz şi preşedintele Republicii, Alexander Van der Bellen, au cerut în termeni similari ca acest caz "să fie clarificat pe deplin".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.