DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Controversă la Timişoara: Un fost lider PCR, făcut cetăţean de onoare

Timisoara

Consiliul Local Timişoara a aprobat în ultima şedinţă un proiect care prevede conferirea titlului de cetăţean de onoare, postmortem, academicianului Ioan Anton, un strălucit om de ştiinţă, considerat seniorul maşinilor hidraulice din România. Ion Anton a fost, însă, şi membru al CC din PCR.

Născut la 18 iulie 1924, profesorul Ioan Anton s-a specializat în Electromecanică şi a avut rezultate deosebite în domeniu. Potrivit referatului care însoţeşte proiectul de conferire a titlului de cetăţean de onoare, academicianul Ioan Anton este recunoscut pentru că „a dezvoltat şi consolidat pe plan naţional şi internaţional şcoala de Maşini Hidraulice din Timişoara, şi a creat şcoala de Lichide Magnetice din Timişoara, ambele fundamentate pe o viziune solidă, extrem de actuală, cu privire la cercetarea ştiinţifică în învăţământul superior, exemplificând magistral vocaţia sa de ctitor de şcoală”.

Inevitabil, academicianul Anton a avut şi o activitate politică intensă, la ultimul congres al Partidului Comunist Român, din noiembrie 1989, fiind ales membru în Comitetul Central. Acesta este şi motivul pentru care mai mulţi consilieri locali au considerat inoportun ca în Timişoara, un „templu” anticomunist, oraş din care a pornit Revoluţia Română din Decembrie 1989, să-i fie conferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului unui membru din Comitetul Centeal al Partidului Comunist Român.

Doi consilieri locali independenţi, aleşi din partea PNŢCD, s-au abţinut de la vot,. Un consilier local liberal a votat împotrivă, chiar dacă proiectul a fost iniţiat de şeful său pe linie de partid, primarul Nicolae Robu.

Primarul Robu susţine că decizia nu este în contrast cu spiritul Timişoarei. „Academicianul Ioan Anton a fost o personalitate a Universităţii Politehnica, a Timişoarei şi chiar a României. Din funcţiile pe care le-a ocupat, eu nu ştiu să fi făcut decât lucruri bune. Nimeni nu a putut să vină şi să prezinte lucruri rele şi am considerat că nu ar fi drept să nu îi recunoaştem meritele avute numai pentru faptul că a deţinut funcţii în vechiul sistem. Aşa au fost vremurile acelea: păcătoase, condamnabile. Şi o spun ca unul care a avut de suferit de pe urma fostului regim”, a declarat primarul Nicolae Robu, potrivit adevarul.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.