Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controverse în Parlamentul Ucrainei: Proiectul care permitea împușcarea militarilor care nu urmează ordinele a fost retras

Rada Supremă
Rada Suprema Ucraina

Proiectul de lege privind dreptul de a ucide soldații dacă aceștia părăsesc arbitrar locurile lor și nu respectă ordinele comandamentului a fost retras, potrivit unui anunț publicat pe site-ul web al Radei Supreme a Ucrainei.

Autorii propunerii scandaloase au fost deputații Mariana Bezugla, Georgy Mazurash și Alexander Fedienko, potrivit agenției Unian.

Deputații au propus să se elimine din legislație o serie de prevederi care să prevadă utilizarea armelor împotriva celor care încalcă statutul, „fără a provoca moartea unui militar”.

Conform legii actuale, comandanții au dreptul de a folosi armele împotriva celor care încalcă statutul în timpul legii marțiale și în situații de luptă, „fără a provoca moartea unui militar”. În noua versiune, se doreaa eliminarea acestei ultime prevederi.

Infracțiunile în timpul legii marțiale, în situație de luptă sunt: nesupunerea, rezistența sau amenințarea comandantului, violența, dezertarea.

„Proiectul de lege definește baza legală pentru punerea în aplicare a posibilităților de a pune capăt unei infracțiuni care se încadrează sub semnele unei infracțiuni legate de nesupunere, rezistență sau amenințare la adresa șefului, violență, abandonarea pozițiilor de luptă și a anumitor locații ale unităților militare (unități) în situație de luptă, în scopul de a reține un astfel de militar”, au declarat autorii proiectului de lege într-o notă explicativă.

Comisia competentă a adoptat proiectul de lege cu un amendament, astfel încât utilizarea armelor pentru a provoca moartea să fie posibilă doar în cazul amenințării la adresa vieții comandantului sau a subordonaților săi.

Proiectul de lege a provocat un val de indignare pe internet și a fost folosit de ruși pentru a susține că soldații ucraineni dezertează în masă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.