Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Controverse între Tusk şi Tsipras pe tema închiderii rutei balcanice

alexis tsipras

Premierul grec Alexis Tsipras susţine în continuare că închiderea rutei balcanice pentru migranţi a fost o decizie unilaterală a statelor care urmează Greciei pe acest traseu, contrazicându-l pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a anunţat că a fost o hotărâre luată luni la summitul european, declaraţia finală a summitului menţionând de altfel revenirea la aplicarea normelor Schengen şi oprirea fluxurilor ilegale de migranţi de-a lungul rutei balcanice, consemnează agenţia EFE.

Tusk a lăudat miercuri statele care au închis această rută şi au pus astfel capăt politicii de a lăsa refugiaţii şi imigranţii ilegali să treacă liber graniţele. 'Felicit ţările Balcanilor occidentali care implementează o parte a strategiei integrale a Uniunii Europene pentru a face faţă crizei migratorii (...) Fluxul de imigranţi de-a lungul rutei Balcanilor occidentali s-a terminat. Nu au fost decizii unilaterale, ci o decizie comună a Uniunii Europene', a scris Tusk într-o postare pe Twitter.

Tsipras a răspuns pe aceeaşi reţea de socializare: 'Ruta Balcanilor occidentali s-a închis din cauza acţiunilor unilaterale ale unor ţări. În acest fel, UE nu are viitor. Sperăm că domnul Tusk, preşedintele celor 28, îşi va concentra eforturile pe implementarea deciziilor comune şi nu pe lăudarea celor care le ignoră', a scris premierul grec. Totuşi, în declaraţia finală a summitului european desfăşurat luni se face referire implicit la închiderea frontierelor pentru cei care nu au acte în regulă şi se specifică revenirea la aplicarea regulamentelor Schengen, decizie luată chiar la precedentul summit din luna februarie şi confirmată acum. 'Şefii de stat şi de guvern reiterează că, la Consiliul European din 18-19 februarie, au decis revenirea la situaţia în care toţi membrii spaţiului Schengen trebuie să aplice pe deplin Codul Frontierelor Schengen, ţinând cont totodată de particularităţile frontierelor maritime, şi să pună capăt abordării permisive. Fluxul ilegal de migranţi de-a lungul rutei Balcanilor Occidentali a ajuns la sfârşit', se menţionează în declaraţia finală a summitului european de pe 7 martie.

Prin urmare, statele de pe ruta balcanică, respectiv Slovenia, Croaţia, Serbia şi Macedonia, nu mai permit ca teritoriile lor să fie traversate de migranţii care încearcă să ajungă în vestul Europei şi îi lasă să treacă numai dacă au paşaport şi viză. Acest fapt a condus la blocarea a peste 36.000 de migranţi pe teritoriul Greciei. Însă o opinie asemănătoare cu cea a lui Tsipras a fost exprimată şi de cancelarul german Angela Merkel, care consideră de asemenea că închiderea rutei balcanice a fost hotărâtă numai de statele aflate pe acest coridor. 'Personal, cred că decizia unilaterală a Austriei, urmată de cea a ţărilor din Balcani, ne aduce, desigur, mai puţin refugiaţi, însă pune, pe de altă parte, Grecia într-o situaţie foarte dificilă', a spus şefa guvernului de la Berlin într-un interviu acordat postului de radio public german MDR, ea insistând pe finalizarea acordului cu Turcia pentru a ajuta Grecia.

Respectivul acord conţine o serie de propuneri avansate luni la întâlnirea cu liderii UE de premierul turc Ahmet Davutoglu, dar despre care mai multe ziare germane sugerează că au fost de fapt pregătite în prealabil împreună cu Berlinul. Concret, Turcia a condiţionat readmisia migranţilor care pleacă din ţara sa înspre Europa (prin Grecia) de preluarea de către UE direct din Turcia a unui număr de refugiaţi sirieni egal cu cel al migranţilor readmişi pe teritoriul turc. De asemenea, Davutoglu a cerut deschiderea a cinci noi capitole de negociere pentru aderarea Turciei la UE şi eliminarea până la sfârşitul lunii iunie a vizelor pentru cetăţenii turci care călătoresc în UE, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.