Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu a discutat cu omologul israelian, Yair Lapid, referitor la incidentul în care un navigator român a murit

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid, la iniţiativa părţii israeliene. În cadrul discuţiei au fost abordate aspecte privind incidentul violent produs la 29 iulie în zona strâmtorii Hurmuz, care a implicat nava "Mercer Street", în urma căruia au murit un navigator român şi unul britanic.

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 31 iulie 2021, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid, la iniţiativa părţii israeliene. În cadrul discuţiei au fost abordate aspecte privind incidentul violent produs la 29 iulie 2021 în zona strâmtorii Hurmuz, care a implicat nava "Mercer Street", în urma căruia a rezultat decesul unui navigator român şi al unuia britanic. Ministrul Lapid a transmis condoleanţe părţii române pentru decesul cetăţeanului român pe nava operată de o companie israeliană şi a prezentat, în baza informaţiilor disponibile părţii israeliene la acest moment, o serie de elemente preliminare legate de incident”, transmite MAE,

Ministrul Bogdan Aurescu i-a mulţumit omologului israelian pentru mesajul său de compasiune şi pentru informaţiile transmise, exprimând încrederea că ancheta aflată în desfăşurare va contribui, în cel mai scurt timp, la determinarea cauzelor şi naturii acestui tragic incident violent, a cărui producere partea română o condamnă cu fermitate.

Cei doi miniştri de externe au convenit să menţină subiectul în atenţie şi să rămână în contact direct până la finalizarea tuturor investigaţiilor.

De asemenea, cei doi miniştri au discutat pe scurt despre priorităţile agendei bilaterale, ministrul Aurescu reiterând invitaţia adresată omologului său de a vizita România, invitaţie acceptată cu plăcere de acesta. De asemenea, ministrul Aurescu s-a referit la importanţa unei bune pregătiri a viitoarei şedinţe comune a celor două Guverne, respectiv la activitatea Grupului de lucru bilateral pe teme economice, aflat sub autoritatea celor două ministere de externe, a cărui creare a fost decisă cu prilejul vizitei ministrului român de externe în Israel din septembrie 2020 şi care a avut deja două reuniuni cu rezultate promiţătoare. Cei doi miniştri au convenit ca activitatea grupului să continue.

Referitor la incidentul din 29 iulie 2021, MAE precizează, totodată, că se află în contact atât cu compania care administrează nava "Mercer Street", cât şi cu autorităţile locale din Oman şi Emiratele Arabe Unite, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale. De asemenea, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, celula de criza activată în cursul zilei de ieri la nivelul MAE a întreprins o serie de demersuri specifice necesare elucidării circumstanţelor în care s-a produs tragedia, cu accent pe stabilirea, în urma investigaţiilor în curs, a naturii exacte a incidentului, partea română fiind în contact cu partenerii săi internaţionali, inclusiv Statele Unite şi Regatul Unit, pe acest subiect, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.