Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Convorbire telefonică între Bogdan Aurescu și ministrul pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite

Bogdan Aurescu

Dorinţa de extindere a dialogului politico-diplomatic bilateral şi a relaţiilor sectoriale, dar şi evoluţiile recente pe plan regional şi internaţional, cu accent pe situaţia din Orientul Mijlociu, au fost subiecte ale convorbirii telefonice pe care a avut-o miercuri ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu ministrul de stat pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite, Adel bin Ahmed Al-Jubeir.

"Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri o convorbire telefonică cu ministrul de stat pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite, Adel bin Ahmed Al-Jubeir. Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române l-a felicitat pe omologul saudit cu prilejul Zilei Naţionale a Regatului Arabiei Saudite, celebrată astăzi, adresând urări de pace şi prosperitate întregii naţiuni saudite. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, iar interlocutorul saudit a reconfirmat, dorinţa de aprofundare şi extindere a dialogului politico-diplomatic bilateral şi a relaţiilor sectoriale, pe coordonatele stabilite anterior, în cadrul vizitei la Bucureşti a demnitarului saudit din 12 februarie 2020 şi al convorbirii telefonice dintre cei doi miniştri de la 23 iulie 2020. Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii cu privire la evoluţiile recente pe plan regional şi internaţional, cu accent pe situaţia din Orientul Mijlociu", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de MAE.

Potrivit sursei citate, Aurescu a prezentat principalele concluzii ale vizitei oficiale efectuate în perioada 2-3 septembrie în Israel şi Palestina, a reiterat susţinerea României pentru o rezolvare durabilă şi cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian, în baza dreptului internaţional şi a soluţiei celor două state şi a arătat că România va continua să susţină angajarea celor două părţi într-un dialog constructiv, în vederea reluării negocierilor directe între cele două părţi pentru identificarea unei soluţii durabile.

"Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la procesul de normalizare a relaţiilor din regiune, cu referire la recentele evoluţii dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite şi, respectiv, Bahrain. Şeful diplomaţiei române a punctat faptul că astfel de iniţiative contribuie la îmbunătăţirea climatului de securitate şi încredere din regiune, România încurajând astfel de progrese. Cei doi miniştri au discutat şi situaţia din Yemen. Şeful diplomaţiei române a reiterat susţinerea consecventă de către România a demersurilor de stabilizare şi pace, încurajând participarea responsabilă a tuturor părţilor implicate în dialogul intra-yemenit, în conformitate cu angajamentele asumate prin acordurile de la Stockholm şi Riad, şi în strânsă colaborare cu reprezentantului special al Secretarului general al ONU, Martin Griffiths. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat ferm atacurile recente lansate asupra teritoriului saudit, considerând inacceptabil orice atentat la adresa siguranţei populaţiei civile", mai spune MAE.

Cei doi oficiali au analizat şi cele mai recente evoluţii din Mediterana de Est, iar Bogdan Aurescu a exprimat speranţa că anunţul de marţi seara, 22 septembrie, cu privire la reluarea discuţiilor exploratorii dintre Grecia şi Turcia, planificate pentru joi, 24 septembrie, va deschide calea spre detensionarea situaţiei, mai menţionează comunicatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.