Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COP26 - Un ghețar din Antarctica a fost numit Glasgow

incalzirea globala

Un gheţar care se topeşte rapid, aflat în Antarctica, a fost denumit "Glasgow", după oraşul scoţian care găzduieşte începând de duminică Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26), într-un efort de a atrage atenţia asupra încălzirii globale, au anunţat autorităţile britanice duminică, informează DPA.

Câţiva alţi gheţari au fost, de asemenea, denumiţi după oraşe care au găzduit importante summituri dedicate climei: unul dintre aceştia a primit numele de "Geneva" după locul primei conferinţe internaţionale privind clima din 1979, în timp ce un altul a fost denumit "Berlin", după oraşul care a găzduit prima Conferinţă a Părţilor (COP), în 1995.

"Numind acest strălucitor uriaş al naturii după oraşul unde săptămâna viitoare omenirea se va aduna pentru a lupta pentru viitorul planetei, vom avea o amintire vie a ceea ce ne luptăm să păstrăm", a declarat premierul britanic Boris Johnson.

"Ştim că, dacă continuăm pe calea actuală în ceea ce priveşte emisiile, ne îndreptăm spre o încălzire globală de +2,7 grade Celsius (până la sfârşitul secolului)", a declarat pentru BBC cercetătoarea Heather Selley, de la Universitatea din Leeds, care monitorizează gheţarii prin satelit.

Potrivit acesteia, COP26 este crucial pentru a contracara un astfel de scenariu, pentru a preveni "o spirală descendentă, cu o continuă dependenţă de combustibilii fosili şi o pompare de gaze cu efect de seră în atmosferă".

Conform cercetărilor sale, gheţarii de-a lungul coastei Getz din vestul Antarcticii au pierdut în total 315 miliarde de tone de gheaţă în ultimii 25 de ani, echivalentul a 126 milioane de bazine de înot olimpice.

Gheţarul "Glasgow" are 104 kilometri lungime şi, cu o suprafaţă de 2.630 de kilometri pătraţi, este de aproximativ 15 ori mai mare decât oraşul scoţian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.