Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coperta revistei Vogue este dedicată pentru prima dată unei persoane transgender care ține de cultura 'muxe', din Mexic

Coperta revistei Vogue este dedicată pentru prima dată unei persoane transgender care ține de cultura ”muxe”, din Mexic, anunță Reuters, potrivit Mediafax.

Edițiile din Mexic și Marea Britanie ale celebrei reviste Vogue sunt dedicate în luna decembrie Estrellei Vazquez, o reprezentantă a culturi ”muxe” din Mexic. Cultura muxe este reprezentativă pentru sudul țării din Centrul Americii și ajunge pentru prima dată pe coperta revistei în cei 120 de ani de existență ai publicației.

Termenul ”muxe” ar fi derivat din cuvântul spaniol pentru femeie, ”mujer”, iar în acest caz reprezintă persoane transgender indigene care își asumă identități feminine și gay.

Fotografiile o înfățișează pe Estrella Vazquez, în vârstă de 37 de ani, reprezentantă a culturii muxe și descendentă a tradiției Zapotec, purtând veșminte cu motive florale tradiționale și cu un evantai roz în mână.

Eroina pictorialului consideră decizia revistei de a-i dedica o copertă un semn de regresie a bigotismului față de cultura muxe. Mexicul este marcat de moștenirea romano-catolică și de prejudecăți anti-gay și transgender.

Citește și: PRAF în ochi: MAREA schimbare din ministerul Sănătății înseamnă REDUCEREA numărului de posturi de la 384 la 380

“Cred că e un pas uriaș înainte”, a declarat Vazquez. “Încă mai există discriminare, dar nu chiar așa cum era altădată”.

Cu toate că tradiția muxes nu este prea cunoscută în afara Mexicului, în țară, persoanele care reprezintă mișcarea sunt o prezență obișnuită a paradelor gay și a altor evenimente culturale. Chiar dacă nu există statistici oficiale, se consideră că mișcarea muxes numără undeva între ”sute și mii” de persoane.

Vazquez spune că nici nu auzise de Vogue atunci când a fost invitată să participe alături de alte zece muxe la ședința foto. Revista intenționa să prezinte culturile tradiționale din statul Oaxaca.

“Toți cei care văd coperta mă felicită. Nu știu, e greu să înțeleg ce simt. Aproape că îmi vine să plâng”, a spus ea.

Tradiția a permis celor care se identifică drept muxe să îngrijească bătrâni, un rol care le-a oferit mult timp un anumit prestigiu în familiile mexicane dominate de bărbați.

Multe persoane muxe au jucat un rol important după cutremurul cu magnitudinea 8.1 care a afectat orașul Juchitan în 2017. Multe dintre ele au contribuit la dezgroparea familiilor blocate sub dărâmături.

Revista Vogue publică peste 20 de ediții în diferite țări din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.