Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Copiii vecinilor bulgari de clasele a 7-a şi a 12-a vor merge la examene în iunie

gherlainfo.ro
examen concurs invatamant

Ministrul bulgar al educaţiei şi ştiinţei a anunţat marţi că examenele de bacalaureat se vor desfăşura pe 1 şi 3 iunie, iar cele de evaluare la finalul clasei a 7-a, la limba şi literatura bulgară şi respectiv matematică, vor avea loc pe 15 şi 17 iunie, informează BTA. De asemenea, examenele teoretice de calificare în şcoli profesionale au fost programate pentru 5 iunie, a anunţat ministrul, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: ALERTĂ După decizia CEDO în cazul Kovesi, ministrul Justiției propune Guvernului Orban ELIBERAREA lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția

Elevii de clasa a 7-a aflaţi în carantină la data examenelor vor putea participa după un test PCR (reacţie de polimerizare în lanţ) făcut cu maxim 36 de ore înainte de examen, în cazul în care acesta iese negativ ei urmând să susţină examenul în săli separate, a menţionat ministrul, precizând că acum câteva zile se aflau în această situaţie 14 elevi.

Citeşte şi: BREAKING - CEDO, lovitură pentru România: Demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă

Valcev a subliniat că anul şcolar nu va fi prelungit şi va continua sub forma învăţământului la distanţă şi vor susţine examene în şcoli doar elevii de clasa a 7-a şi a 12-a, inclusiv cei care încheie sau care aplică pentru învăţământul profesional.

În plus, pentru 2 şi 4 iunie sunt programate examenele neobligatorii la finalul clasei a 12-a la materii la alegere.

Citeşte şi: Laura Codruța Kovesi, REPLICĂ FULGER după reacțiile la decizia CEDO: Sper ca hotărârea să reprezinte o reparație simbolică pentru magistrații hărțuiți

Ministrul bulgar a mai adăugat că elevii care absolvă clasa a 12-a îşi vor primi diplomele până la 26 iunie, ceea ce le va permite să aplice la universităţi din Bulgaria sau străinătate. Valcev a insistat pe importanţa bacalaureatului, a cărui susţinere este solicitată pentru înscriere la 38 din cele 52 de instituţii de învăţământ superior din ţară.

Elevii care dau examen vor fi aşezaţi la distanţă unul de celălalt, cu un supraveghetor în sală şi alţii pe culoare, iar Ministerul de Interne va ajuta Ministerul Educaţiei pentru a împiedica adunările în curţile şcolilor înaintea testelor, a mai spus Valcev.

Ministrul bulgar a abordat şi problema redeschiderii grădiniţelor şi a notat că, potrivit studiilor ministerului său, între 30% şi 40% dintre părinţi şi-ar trimite copiii înapoi la grădiniţă, ceea ce ar însemna 70.000-80.000 de copii care să interacţioneze zilnic în aceste colectivităţi, chiar dacă grupele ar fi mai mici.

Citeşte şi: Magistrații BAT cu PUMNUL în masă după decizia CEDO în cazul Kovesi: Vinovații trebuie să SE RETRAGĂ din funcțiile publice

Or, în actuala etapă, interacţiunea zilnică prelungită între un mare număr de copii este considerată un factor major de risc, aşa încât grădiniţele nu trebuie să fie deschise săptămâna aceasta şi nici cea următoare, o decizie urmând să fie luată în urma unei analize săptămânale, în urma evoluţiei situaţiei epidemice, a explicat oficialul bulgar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.