Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord anunță finalul primului val de Covid-19 - Cifre halucinante prezentate de Phenian

Seldon.News
Coreea de Nord

Coreea de Nord a anunţat, vineri, că toţi pacienţii săi cu febră şi-au revenit, marcând sfârşitul primului val de pandemie de coronavirus. Cu toate acestea, provocările persistă în contextul dificultăţilor economice şi populaţiei nevaccinate expuse la alte valuri de Covid, au spus analiştii, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Presa nord-coreeană a relatat că ”situaţia anti-epidemică... a intrat într-o fază sigură de stabilitate”, însă Coreea de Nord a anunţat că va ”redubla eforturile pentru a menţine perfecţiunea în executarea politicilor de stat anti-epidemie”.

Phenianul nu a confirmat niciodată cazurile exacte de COVID-19, deoarece ar suferi de o penurie de provizii de testare. În schimb, Coreea de Nord a precizat că aproximativ 4,77 milioane de pacienţi cu febră şi-au revenit complet şi alţi 74 au murit de la sfârşitul lunii aprilie. Ţara asiatică nu a raportat niciun caz nou de febră din 30 iulie.

Oficialii sud-coreeni şi experţii medicali pun sub semnul întrebării aceste cifre, în special numărul deceselor.

Shin Young-jeon, profesor la facultatea de medicină a Universităţii Hanyang din Seul, a declarat că, deşi este posibil ca vârful primului val de Covid să fi trecut, cifra deceselor declarate ar fi ”imposibilă” şi ar putea exista până la 50.000 de decese.

”Succesul lor, dacă poate fi vorba de aşa ceva, s-ar datora faptului că focarul nu a dus la un haos politic sau social. Dacă răspunsul lor la Covid a fost un succes este o altă discuţie”, a adăugat el.

Ministrul sud-coreean al Unificării, Kwon Young-se, responsabil pentru afacerile inter-coreene, a declarat săptămâna aceasta că există ”probleme de credibilitate” cu datele Nordului, dar situaţia epidemiologică părea ”oarecum sub control”.

Partidul Muncitorilor, aflat la guvernare, a organizat un eveniment amplu, la sfârşitul lunii iulie, în cadrul căruia au fost invitaţi sute de veterani din Războiul Coreean, iar masca nu a fost obligatorie.

De asemenea, liga naţională de fotbal a început sezonul în această săptămână după trei ani de pauză, iar competiţiile de înot, yachting şi bowling au fost şi ele reluate, potrivit presei nord-coreene.

Majoritatea jocurilor s-ar desfăşura fără spectatori, dar o fotografie din cadrul unui meci de taekwondo, publicată luni de cotidianul oficial Rodong Sinmun, a arătat spectatorii cu măşti, aşezaţi la distanţă unul de anul.

Unii analişti spun că provocările legate de economie, securitate alimentară şi sănătate publică persistă şi ar putea fi agravate dacă infecţiile revin, aşa cum s-a observat în cazul vecinilor asiatici, pe fondul răspândirii subvariantelor Omicron.

Cu toate acestea, liderul Kim Jong Un nu a ridicat încă restricţiile stricte de circulaţie, iar graniţa cu China rămâne închisă, oficialii nu călătoresc în străinătate, iar misiunile diplomatice din Phenian sunt vacante.

”În pofida infrastructurii medicale slabe, fiecare comunitate nord-coreeană are un medic desemnat, iar controalele stricte ale sistemului socialist şi răspunsurile concentrate ar putea ajuta la identificarea şi izolarea potenţialelor cazuri”, a spus Lim Eul-chul, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Kyungnam, din Coreea de Sud.

Cheong Seong-chang, un cercetător senior la Institutul Sejong, a declarat că focarul din Coreea de Nord a fost posibil mai puţin sever decât se aştepta, deoarece cazurile de febră mediatizate ar putea include un număr mare de alte epidemii sezoniere.

Agenţia de spionaj sud-coreeană a precizat în luna mai că unele boli transmise prin apă, cum ar fi tifoida sau holera, erau deja răspândite în statul nord-coreean înainte de apariţia Covid-ului.

Experţii au explicat că pandemia şi o izolare la nivel naţional vor agrava situaţia alimentară deja îngrozitoare a Nordului, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat în iunie că situaţia epidemiologică s-ar putea înrăutăţi.

”Nordul ar putea încerca să uşureze restricţiile pentru a-i lăsa pe oameni să iasă şi să se hrănească singuri, pe măsură ce penuria de alimente devine gravă şi ar exista mai multe focare”, a spus Cho.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.