Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord face un PAS ÎNAPOI, după întâlnirea dintre șeful CIA și Kim Jong Un: Decizie explozivă luată de liderul de la Phenian

www.stirileprotv.ro
Kim Jong Un

Coreea de Nord şi-a abandonat vechea cerere ca Statele Unite să-şi retragă forţele staţionate în Coreea de Sud în schimbul dezarmării nucleare, potrivit preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, scrie CNN.

Aproximativ 28.000 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, o prezenţă care-l nemulţumeşte pe liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Citește și: Netanyahu surprinde după declarația lui Dragnea privind ambasada României în Israel: 'E timpul să recunoaştem acest fapt'

În spiritul deschiderii şi diplomaţiei, Kim este pregătit să renunţe la precondiţia retragerii trupelor americane în vederea unor discuţii cu privire la dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, a declarat joi Moon.

”Coreea de Nord şi-a exprimat voinţa de a renunţa la programul său nuclear fără să ceară ca forţele (americane) să se retragă din peninsula coreeană”, a declarat Moon într-o întâlnire cu presa, adăugând că orice retragere de trupe ar fi o ”condiţie pe care Statele Unite nu o pot accepta”.

Liderul sud-coreean, care urmează să se întâlnească cu Kim săptămâna viitoare într-un summit istoric în Zona Demilitarizată (DMZ), linia de demarcaţie care desparte cele două Corei, a subliniat însă că Nordul este îngrijorat în legătură cu securitatea sa.

”Ei vorbesc doar despre a se pune capăt politicii ostile faţă de Coreea de Nord şi apoi garantarea securităţii lor”, a adăugat el, potrivit News.ro, precizând că ”prin această clarificare au fost de acord Statele Unite şi Coreea de Nord să participe la un summit”.

Oficiali din cele două Corei fac pregătiri în vederea summitului intercoreean, a anunţat un purtător de cuvânt al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană, Kim Eui-kyeom.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Coreea de Sud va face două repetiţii, una pe 24 aprilie după-amiaza, iar cealaltă pe 26 aprilie. Oficiali nord-coreeni vor efectua o repetiţie înainte de summit, pe 27 aprilie.

Această concesie este anunţată după ce preşedintele american Donald Trump a insistat miercuri că este pregătit să părăsească summitul cu Kim, în cazul în care rezultatul nu ridică la nivelul aşteptărilor sale.

”Dacă vom crede că nu va avea succes, nu vom participa”, a spus Trump. ”Dacă întâlnirea, atunci când sunt acolo, nu este fructuoasă, o voi părăsi respectuos”, a adăugat el.

Kim a semnalat în martie că nu se va opune unor exerciţii militare comune americano-sud-coreene, amânate pe perioada Jocurilor Olimpice de Iarnă în Sud.

Aceste manevre anuale au reprezentant un punct dureros pentru liderul nord-coreean, care le consideră o provocare directă la adresa securităţii Nordului.

Citește și: România, implicată în scandalul internațional al momentului: Siria a înapoiat Franţei, prin ambasada României, Legiunea de Onoare acordată lui Bashar al-Assad

O delegaţie sud-coreeană a anunţat în urma unei vizite la Phenian că Kim înţelege poziţia Seulului cu privire la organizarea de exerciţii comune cu Statele Unite.

”Poziţia noastră cu privire la exerciţii militare comune este că este dificil să le amânăm sau suspendăm din nou şi nu mai există niciun motiv să o facem. Însă Kim a spus că înţelege poziţia Sudului”, a declarat în martie un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei sud-coreene pentru CNN.

Potrivit acestui oficial, Kim a spus totodată că se aşteaptă ca exerciţiile comune să fie ”reajustate” după stabilizarea situaţiei în domeniul securităţii în peninsulă.

Comandanţii militari americani au refuzat să pună exerciţiile pe masă, ca monedă de schimb în negocieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.