Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Nord: Poligonul pentru teste nucleare de la Punggye-ri nu mai este utilizabil, conform cercetătorilor chinezi

coreea de nord

Oamenii de ştiinţă chinezi au ajuns la concluzia că poligonul pentru teste nucleare a Coreei de Nord s-a prăbuşit parţial, devenind astfel inutilizabil, scrie BBC, conform news.ro.

Poligonul de la Punggye-ri a fost folosit pentru şase teste nucleare din 2006 până în prezent. Anul trecut din septembrie, în zonă s-au produs o serie de cutremure care au făcut, conform seismologilor, ca parte a interiorului muntelui să se prăbuşească.

Sâmbătă, liderul nord-coreean Kim Jong-un a anunţat că opreşte testele nucleare.

Cercetarea efectuată de Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie a Chinei (USTC) va fi publicată în următoarele zile în Lucrările de Cercetare Geofizice, un jurnal ştiinţific care aparţine Uniunii Geofizice Americane.

Studiul conchide că la opt minute şi jumătate de la sfârşitul testului din septembrie, a existat o „surpare verticală aproape de centrul testului nuclear”.

Un rezumat de o pagină al cercetării publicat pe site-ul USTC precizează: „Apariţia surpării face ca infrastructura din subsolul muntelui Mantap să nu mai poată fi folosită pentru alte teste în viitor”.

Totuşi, acest fragment nu apare şi în varianta finală a cercetării. În schimb, se precizează că „surparea indică nevoia unei monitorizări atente pentru a găsi noi scurgeri de materiale radioactive”.

Profesorul Wen Lianxing, autorul principal al studiului, a declarat pentru Wall Street Journal că referirea la viabilitatea poligonului nu va fi inclusă în varianta finală a studiului, dar nu a specificat motivul.

Cercetarea confirmă rezultatele unui studiu similar realizat de Agenţia Seismologică Jilin, publicat în acelaşi jurnal luna trecută.

O surpare la muntele Mantap a fost de mult suspectată, savanţii chinezi arătându-se îngrijoraţi după testul nuclear din septembrie. Institutul Geologic al SUA a notat atunci prezenţa unui al doilea seism la aproximativ opt minute după test iar două replici au fost detectate în decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.