Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud a testat o rachetă sol-aer cu rază lungă de acţiune, la o lună după testele nord-coreene cu rachete

anews.com.tr
rachete balistice

Coreea de Sud a testat miercuri o rachetă sol-aer cu rază lungă de acţiune, transmit Yohnap şi Reuters. Lansarea a avut loc la o lună după seria de teste nord-coreene cu diferite tipuri de rachete capabile să atingă ţinte de pe teritoriul sud-coreean.

Yonhap precizează, fără a menţiona sursele, că racheta-interceptor L-SAM a fost lansată cu succes dintr-un poligon din Taean, la 150 km sud-vest de capitala Seul.

Ministerul apărării nu a confirmat ştirea la solicitarea Reuters.

Testele cu rachete balistice efectuate în ianuarie de Coreea de Nord au crescut nivelul tensiunilor internaţionale. Au fost lansate cel puţin şapte astfel de arme, un record în materie, arată Reuters. Una dintre ele a fost un tip nou de "rachetă hipersonică" despre care regimul de la Phenian afirma că poate efectua manevre la viteze ridicate, fiind astfel greu de interceptat, potrivit Agerpres.ro.

Agenţia sud-coreeană pentru dezvoltare în domeniul apărării afirmă că L-SAM este "un sistem de arme autohton de vârf", aflat în curs de dezvoltare, pentru apărarea anti-rachetă sau împotriva altor ameninţări aeriene de la altitudine ridicată.

Planurile noii rachete prevăd ca aceasta să intercepteze atacuri la 50-60 de km înălţime şi să fie operaţională din 2026. Potrivit Yonhap, testul reuşit de miercuri ar putea permite devansarea programului.

L-SAM este concepută ca parte a unei "reţele defensive stratificate" din care fac deja parte rachete americane Patriot Advanced Capability-3 şi rachete sud-coreene cu rază medie de acţiune Cheongung II KM-SAM, care pot intercepta ţinte la diferite distanţe şi altitudini.

În Coreea de Sud sunt instalate şi baterii antirachetă americane THAAD.

Cel mai bine cotat candidat conservator la alegerile prezidenţiale de luna viitoare a promis că va achiziţiona o baterie THAAD care să fie instalată în apropiere de Seul, chiar dacă astfel va determina contramăsuri din partea Chinei. Beijingul susţine că radarul echipamentului respectiv are o rază de acţiune care se extinde până pe teritoriul chinez.

Sud-coreenii mai au în vedere şi producerea unui sistem de interceptare a proiectilelor de artilerie şi a rachetelor, în valoare de 2,6 milioane de dolari, similar cu cel israelian Iron Dome.

Seulul doreşte şi să exporte unele din cele mai noi interceptoare, menţionează Reuters. În ianuarie, a fost parafat cel mai mare contract din istoria industriei de apărare sud-coreene, estimat la 3,5 miliarde de dolari, pentru exportul de rachete KM-SAM în Emiratele Arabe Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.