Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud, între ciocan şi nicovală din cauza amplasării THAAD pe teritoriul său

Daily Express
THAAD

Nimeni nu a crezut vreodată că ar fi uşor de instalat un scut antirachetă american controversat în Coreea de Sud; prins între opoziţia acerbă a Beijingului şi insistenţa Washingtonului, noul preşedinte sud-coreean trage de timp, comentează AFP vineri, potrivit agerpres.

Seulul a îngheţat în această săptămână desfăşurarea sistemului antirachetă THAAD ('Terminal High Altitude Area Defense') după o virulentă campanie a Chinei, care a alternat represaliile economice cu proteste diplomatice.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla în Scoţia, după ce separatiştii au pierdut la alegerile din UK

Această îngheţare, care afectează politica de securitate regională a Washingtonului, este justificată oficial de necesitatea unei noi evaluări cuprinzătoare privind impactul instalării scutului asupra mediului. Dar, potrivit analiştilor, aceasta este o manevră a preşedintelui de centru stânga Moon Jae-In pentru a ieşi din această încurcătură diplomatică moştenită de la şefa statului conservatoare destituită, Park Geun-Hye.

"Coreea de Sud este prinsă între China şi SUA. Ea nu poate întoarce spatele nici Chinei, principalul său partener comercial, nici SUA, principalul său aliat", explică pentru AFP Yoon Sung-Suk, profesor la Universitatea naţională din Chonnam.

Guvernul s-a angajat într-un dificil număr de echilibristică. El explică faptul că două lansatoare de rachete deja instalate vor rămâne pe loc, dar continuarea desfăşurării este suspendată pe timpul anchetei.

"Moon trage de timp, el încearcă să evite să irite Washingtonul şi totodată încearcă să depăşească impasul diplomatic", a adăugat expertul citat. Preşedintele sud-coreean speră, fără îndoială, că, până la sfârşitul studiului privind mediul, peisajul de securitate regională se va schimba.

Citeşte şi: În pofida blocadei, Qatarul susţine că poate rezista 'la infinit'

"El a câştigat un an şi de acum încolo va face tot posibilul pentru a înregistra progrese în problema nord-coreeană în mod diplomatic", explică acelaşi expert.

Fosta şefă a statului aprobase desfăşurarea sistemului THAAD în vara anului 2016 pentru a face faţă ameninţărilor Coreii de Nord. În timp ce ea se confrunta cu un răsunător scandal de corupţie care a dus la destituirea sa, procedurile de adoptare şi evaluare a mediului au fost efectuate în ritm accelerat.

Apoi, când a devenit evident că dna Park va pierde puterea, guvernul "a început să grăbească desfăşurarea lui, ignorând procedurile în vigoare şi în cel mai mare secret", a declarat pentru AFP Kim Dong-Yub, de la Institutul de studii extrem-orientale al Universităţii Kyungnam.

Moon a destituit în această săptămână un înalt responsabil din Ministerul Apărării, acuzat că ar fi cosmetizat "în mod deliberat" rapoarte asupra scutului pentru a masca sosirea în ţară a patru noi lansatoare de rachete.

Citeşte şi: Coreea de Nord a trecut la nivelul următor: Ce rachetă a TESTAT Phenian-ul

Beijingul estimează că puternicul radar este susceptibil să reducă eficienţa propriilor sale sisteme de rachete. Washingtonul consideră că scutul este un element esenţial al apărării regionale împotriva agresiunii nord-coreene. Seulul încearcă să împace cele două poziţii ireconciliabile.

A lua ca pretext mediul înconjurător pentru a întârzia lucrurile este "necinstit, dar genial", comentează Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin. Moon nu poate să dea impresia că dă înapoi imediat pentru că " aceasta ar arăta că Coreea de Sud este vulnerabilă în faţa şantajului chinezesc şi aceasta i-ar agasa de asemenea pe americani", spune el.

Însă dacă Seulul continuă desfăşurarea, Beijingul îşi va accentua represaliile neoficiale, prin reducerea numărului de turişti chinezi şi prin boicotarea magazinelor sud-coreene Lotte în China.

Citește și: S-a aflat! Cine sunt, de fapt, cei care finanțează ISIS

"China este hotărâtă să pedepsească Coreea de Sud pentru desfăşurarea THAAD. Această ţară se expune la sancţiuni pe scară mare şi nu vrea acest lucru", adaugă Lankov.

Pentru moment, Pentagonul afirmă că are încredere în Coreea de Sud ca ea să-şi respecte decizia iniţială.

Dar "cu (preşedintele american) Donald Trump nu se ştie niciodată", subliniază Lankov. "Mai ales că el a declarat explicit că sud-coreenii trebuie să plătească pentru scut, ceea ce a enervat multă lume de aici", adaugă expertul citat. Factura este estimată la un miliard de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.