Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud: liderul opoziţiei este la terapie intensivă, după atacul cu un cuţit asupra sa. Medicii încearcă să-i reconstruiască vena jugulară

ndtv.com
Lee Jae-myung

Liderul Partidului Democrat din opoziţia sud-coreeană, Lee Jae-myung, a rămas spitalizat la terapie intensivă, miercuri, la o zi după atacul cu cuţitul asupra sa care i-a şocat pe liderii politici. El a fost operat mai bine de două ore pentru a i se reconstrui vena jugulară, transmite Reuters, citat de news.ro.

Chirurgii l-au operat pe Lee mai bine de două ore, miercuri, pentru a repara un vas de sânge important din gât, care a fost tăiat când un atacator s-a năpustit asupra lui şi l-a înjunghiat cu un cuţit.

"Actul de teroare împotriva preşedintelui Lee Jae-myung a fost în mod clar o provocare împotriva democraţiei şi o ameninţare la adresa democraţiei", a declarat Hong Ik-pyo, lider al Partidului Democrat, la o reuniune a consiliului de conducere al partidului.

El a cerut o investigaţie rapidă şi o securitate mai strictă pentru personalităţile politice de profil înalt, reluând întrebările cu privire la siguranţa pe traseele de campanie, într-o ţară cu un istoric de violenţă politică, în ciuda restricţiilor stricte privind deţinerea de arme de foc.

Jin Jeong-hwa, un susţinător al partidului care a fost martor la locul înjunghierii, a declarat că incidentul a arătat în mod clar necesitatea unei protecţii de securitate mai puternice şi profesioniste pentru liderii politici.

"Oameni precum liderii opoziţiei chiar au nevoie de un detaşament de securitate dedicat", a declarat Jin într-un interviu acordat Reuters.

El a adăugat că, din experienţa sa, la evenimente politice a reieşit clar că Lee era foarte expus la ameninţări la adresa siguranţei personale.

Lee, un progresist care vorbeşte dur şi care a pierdut la limită alegerile prezidenţiale din 2022, şi-a mobilizat partidul pentru a păstra majoritatea parlamentară pe care o deţine împotriva conservatorilor preşedintelui Yoon Suk Yeol.

Coreea de Sud organizează alegeri cruciale pe 10 aprilie, în care conservatorii vor încerca să recâştige o majoritate pentru prima dată din 2016 şi să ajute politicile pro-business ale preşedintelui Yoon Suk Yeol, inclusiv reducerile de taxe, dereglementarea şi reformele sociale.

Atacul împotriva lui Lee, care s-a desfăşurat rapid, dar care a fost surprins pe scară largă în imaginile de la evenimentul public în aer liber, a şocat atât partidul său, cât şi pe rivalii săi, care au condamnat toate violenţele împotriva personalităţilor politice.

Lee a fost transportat pe calea aerului de la Busan, unde a avut loc atacul, la Seul marţi, unde a fost operat pentru a i se reconstrui vena jugulară care pompează sângele de la cap înapoi la inimă şi pentru a i se introduce un tub care să susţină vasul afectat.

El era conştient şi se recupera în unitatea de terapie intensivă, au declarat oficialii partidului.

Liderul Partidului conservator Puterea Poporului a redus evenimentele publice programate, iar ambele partide au îndemnat membrii să se abţină de la comentarii care ar putea inflama alegătorii în timp ce Lee se recuperează.

Lee a pierdut în faţa lui Yoon cu mai puţin de 1% din voturi, cea mai mică diferenţă în alegerile prezidenţiale, care au fost aprig disputate, iar de atunci s-a confruntat cu acuzaţii de mită în legătură cu un proiect de dezvoltare pe vremea când era primar al unui oraş de lângă Seul. El neagă faptele ilicite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.