Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud şi Coreea de Nord discută la nivel militar: Ce s-a stabilit până acum

coreea

Coreea de Sud şi Coreea de Nord au convenit marţi să poarte discuţii la nivel militar pentru atenuarea tensiunilor la graniţă, potrivit unui comunicat comun emis la finalul primului dialog oficial între Seul şi Phenian după mai mult de doi ani, informează Reuters şi AFP.

Cele două Corei au convenit 'să reducă tensiunea militară actuală şi să poarte discuţii militare în această problemă', menţionează comunicatul, la finalul celor 11 ore de discuţii, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gabriela Cristea a făcut public TOTUL! De ce NU a fost prezentă AZI în emisiune

Coreea de Sud i-a cerut vecinului său să înceteze acţiunile ostile care alimentează tensiunile în peninsulă şi, în schimb, Nordul a fost de acord că pacea ar trebui să fie garantată în regiune, a indicat Ministerul sud-coreean al Reunificării, într-un comunicat separat.

Anterior în cursul zilei, Seulul s-a declarat dispus să ridice temporar unele sancţiuni, astfel încât oficiali nord-coreeni să poată vizita Coreea de Sud pentru Jocurile Olimpice de iarnă care vor avea loc în această ţară. Phenianul a afirmat că delegaţia sa va cuprinde sportivi, oficiali de rang înalt, o echipă de suporteri, artişti, reporteri şi spectatori.

Citește și: Informații interesante! În ce este membru omul pe care Carmen Dan îl vrea șef la Poliția Română – cât de bogat e Alexandru Cătălin Ioniță

La discuţiile de marţi, primele după decembrie 2015, Seulul a propus discuţii militare inter-coreene vizând reducerea tensiunilor în peninsulă şi o reunire a familiilor în timp util pentru celebrarea Anului Nou Lunar, în februarie, însă comunicatul comun nu face nicio referire la astfel de reuniri.

Potrivit autorităţilor de la Seul, Coreea de Nord a finalizat acţiunea tehnică de restabilire a liniei telefonice directe, comunicaţiile urmând să fie reluate miercuri.

Citește și: O lovitură de proporții, dată de Sebastian Ghiță, pe final de an! Cum s-ar fi „ÎNTORS” în România

Discuţiile inter-coreene au fost atent urmărite de lideri ai altor state, dornici să constate semne ale unei reduceri a tensiunilor, pe fondul creşterii temerilor legate de programele balistic şi nuclear ale Phenianului, care sfidează rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

SUA, care au 28.500 de militari staţionaţi în Coreea de Sud, au răspuns iniţial cu răceală la ideea unor întâlniri inter-coreene, dar preşedintele Donald Trump s-a referit ulterior la acestea ca la 'un lucru bun'.

Citește și: Aparatul de propogandă al Rusiei lansează OFENSIVA, după o emisiune a lui Rareș Bogdan

Trump a mai spus că ar dori ca discuţiile să se extindă dincolo de Jocurile Olimpice. 'La momentul potrivit, ne vom implica', a afirmat el.

Ministrul de externe chinez s-a declarat bucuros pentru desfăşurarea discuţiilor inter-coreene şi a salutat marţi paşii pozitivi înregistraţi. Rusia a reacţionat similar, un purtător de cuvânt al Kremlinului afirmând că 'acesta este exact genul de dialog despre care noi spunem că este necesar'.

Citește și: Un cunoscut centru comercial trage OBLOANELE! Ce importanți retaileri vor fi „EVACUAȚI” .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.