Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coreea de Sud va da un ajutor umanitar de 8 milioane de dolari pentru Coreea de Nord

rfa.org
coreea de nord

Coreea de Sud a anunţat că a deblocat miercuri 8 milioane de dolari (7,1 milioane de euro) în ajutor umanitar pentru Nordul înfometat, în contextul în care arsenalul nuclear al Phenianului şi relaţiile intercoreene sunt în impas, relatează AGERPRES.

Este primul ajutor de acest tip furnizat de Seul Phenianului din 2015, după ce Coreea de Nord a avut cele mai proaste recolte din ultimul deceniu, potrivit ONU.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in încearcă să restabilească legături diplomatice între Phenian şi Washington după eşecul summitului de la Hanoi din februarie, când liderul nord-coreean Kim Jong Un şi omologul său american Donald Trump nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind renunţarea de către Phenian la programul său nuclear în schimbul unei ridicări a sancţiunilor.

Citește și: Ascensiune fulminantă a lui Rareș Bogdan! Ce va conduce – ‘Votul a fost unanim’

Coreea de Nord a renunţat la cele mai multe contacte cu Seulul şi Washingtonul.

Ministerul sud-coreean al Unificării, care gestionează relaţiile intercoreene, a anunţat că guvernul a deblocat ajutorul din cauza "situaţiei alimentare care se deteriorează" în Nord.

Seulul va dona 4,5 milioane de dolari Programului Alimentar Mondial (PAM) pentru a lupta împotriva malnutriţiei şi 3,5 milioane de dolari UNICEF pentru sănătatea copiilor şi a femeilor însărcinate.

Citește și: S-a dat ok-ul! O tranzacție importantă a fost aprobată pe piața farmaceutică

Peste zece milioane de nord-coreeni, aproximativ 40% din populaţie, suferă de grave lipsuri alimentare, un procent stabil în raport cu ultimii ani, potrivit estimărilor recente ale ONU.

"PAM şi alte organizaţii internaţionale au cerut ajutor pentru Coreea de Nord din cauza îngrijorărilor privind deteriorarea situaţiei celor mai vulnerabili de acolo", a precizat Ministerul Unificării.

NOI, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca în toate luările publice de poziție și în acțiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană și consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, și să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acțiune, principii și valori esențiale pentru România și cetățenii săi.”, se arată în documentul intrat în posesia pe care Klaus Iohannis l-a trimis partidelor.

Citește și: EXCLUSIV Dezastru pentru Florin Călinescu! Afacerea i s-a prăbușit

Un organ de propagandă nord-coreean a calificat luna trecută asistenţa Coreei de Sud drept "neesenţială" pentru relaţiile intercoreene. Dacă Sudul "doreşte cu sinceritate o dezvoltare, o pace şi o prosperitate pe termen lung", el trebuie să pună în operă proiectele economice comune decise anul trecut de cele două părţi în loc "să ridice problema ajutorului umanitar", a scris site-ul Uriminzokkiri.

Citește și: S-a aflat! Când va afla Radu Mazăre unde își va ispăși pedeapsa .

Mai multe serii de sancţiuni economice, impuse Nordului din cauza programelor sale nucleare şi a rachetelor balistice, blochează majoritatea proiectelor comune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.